Hrvatski radio

Radio Split

Žužulov spomenik didu Kikašu

02.09.2013.

12:07

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Imotski samouki kipar Ljubomir Žužul isklesao je kameni spomenik didu Kikašu iz popularnog romana "Prosjaci i sinobvi" Ivana Raosa.

Aktualna tko zna po koja po redu repriza TV serije "Prosjaci i sinovi" Ivana Raosa još jednom je potvrdila snagu umjetničkih metafora pisca Ivana Raosa, vještu ruku redatelja Antuna Vrdoljaka, ali i nenadmašne glumačke kreacije Rade Šerbedžije, Fabijana Šovagovića i drugih likova iz toga kultnog serijala koji priča o teškom životu snalažljivog imotskog čovjeka s krškog kamena bez obradive zemlje.

Imoćani već dva desetljeća snuju o podizanju spomenika Ivanu Raosu, no tako to biva, prvi mu brončano poprsje otkriše u Kijevu pored Knina. Prije tri godine u Glavini Donjoj otkriven je kameni spomenik galantaru Matanu iz romana "Prosjaci i sinovi", a ovih dana amaterski kipar Ljubomir Žužul dovršio je u svom kućnom dvorištu u Grubinama i kameni kip didu Kikašu iz tog romana, koji će u prirodnoj veličini vjerojatno biti uskoro postavljen u Medovu Docu ili Lovreću.

Žužul je član imotske Likovne udruge LIK, izlagao je slike na više izložbi, a zadnjih godina posvetio se i kiparstvu te je autorom dvaju javnih spomenika. U razgovoru s Mladenom Vukovićem, evo što Ljubo Žužul kaže kako je, nakon Matana, nastajao spomenik Kikašu:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.