Hrvatski radio

Radio Split

19:35 / 10.06.2022.

Autor: UNIST HR/HRT Radio Split

Dan splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

FESB

FESB

Foto: Unist HR / Unist HR

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u petak, 10. lipnja, prigodno je obilježen Dan Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB), 62. obljetnica osnutka. Uz domaćine dekana prof. dr. sc. Srdjana Podruga te prodekane izv. prof. dr. sc. Teu Marasović, izv. prof. dr. sc. Branimira Lelu i izv. prof. dr.sc. Petra Šolića, svečanosti su prisustvovali prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, s prorektorima prof. dr. sc. Tomislavom Kilićem, izv. prof. dr. sc. Željkom Radićem i prof. dr. sc. Goranom Kardumom, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu Filip Klarić Kukuz, pročelnica Ureda rektora Ivana Pletković, voditeljica Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo Sveučilišta Jelena Hrga, čelnici sastavnica splitskog sveučilišta te srodnih tehničkih fakulteta iz Hrvatske i inozemstva, brojni drugi gosti, ali i profesori i studenti Fakulteta.

Rektor Ljutić je istaknuo svoj ponos ovom sastavnicom našeg Sveučilišta, ustvrdio je kako je riječ o jednom od najprominentnijih fakulteta, ne samo našeg Sveučilišta i države, već i šireg okruženja. Naglasio je kako diplomirani studenti FESB-a nemaju problema s pronalaskom posla, jer je riječ o vrlo inovativnim mladim ljudima, s obzirom da ono što oni mogu pokazati je vrijedno divljenja.

- Mogu biti zaista sretan i zadovoljan načinom na koji se na FESB-u radi, jer to dokazuju diplomandi koji se zapošljavaju diljem svijeta. Treba stalno isticati da smo mi u cjelini jako dobri, čemu svjedoči napredak na još jednoj svjetskoj ljestvici. Tu poruku treba pronijeti ne samo među akademskom zajednicom, nego i šire, među ljudima u našoj okolini i u državi. Naše Sveučilište stalno diže ljestvicu izvrsnosti na još veću razinu – zaključio je rektor čestitajući FESB-u 62. obljetnicu osnutka.

U izvješću o radu u protekloj godini dekan Podrug se pak osvrnuo na uspjehe djelatnika i studenata FESB-a te nastavnu i znanstvenu djelatnost ove ustanove.

- Fakultet je izrastao u respektabilnu znanstveno-obrazovnu instituciju koja obrazuje stručnjake za najnaprednije tehnologije i promiče znanstveni i stručni rad u području prirodnih i tehničkih znanosti. Početkom tjedna ostvarena je vrijedna inicijativa FESB-a i Splitsko-dalmatinske županije pokretanjem programa StartIT Student kojim želimo dati našim studentima još neke komplementarne vještine, uz one koje dobivaju unutar svojih studijskih programa, a to su prije svega poduzetničke vještine. Također, idući dan je na Fakultetu održan Career speed dating u okviru kojeg su se studenti mogli upoznati s tvrtkama da vide koje im se mogućnosti nude – kazao je dekan Podrug.

Čestitao je novim doktorima znanosti na Fakultetu, kojih je u protekloj godini bilo 5. Istaknuo je kako je zaposlenih ukupno 270, od toga 160 u nastavnom procesu, a njih 45 od ukupnog broja je financirano kroz različite druge izvore, najčešće kroz projekte istraživanja, razvoja i inovacija.

Dekan je s posebnim zadovoljstvom čestitao svim zaposlenicima Fakulteta koji su bili nagrađeni u protekloj godini. U bazi WoS prosjek Fakulteta je i nadalje preko dva rada godišnje po znanstveniku, po čemu je Fakultet u vrhu na Sveučilištu u Splitu. Niz je projekata koji se odvijaju na Fakultetu, ukupno 42,6 milijuna ugovorene vrijednosti za FESB. Dekan Podrug se osvrnuo i na uspješno završeni projekt: Dig IT – izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u djelatnostima računarstva te projekt koji je još u tijeku: EU Projekt VITA – Virtualna Telemedicinska Asistencija. Što se tiče studenata, u akademskoj godini 2020./2021. ukupno je 551 student završio svoj studij na FESB-u, a dekan je posebno istaknuo uspjehe studentskih udruga DUPM i FESB Racing te izvrsne nastupe studenata na sportskim natjecanjima.

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda da se nagrade zaslužni studenti, institucije i profesori.

Dekanova nagrada najuspješnijim studentima na pojedinom studijskom programu za akademsku godinu 2021./2022.:

Ante Šerić, preddiplomski sveučilišni studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija, prosjek 4,83

Veronika Dumić, preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo, prosjek 4,77

Ivana Hrabar, preddiplomski sveučilišni studij Strojarstvo, prosjek 4,76

Tristan Vujović, preddiplomski stručni studij Računarstvo, prosjek 4,77

Andrija Barešić, diplomski sveučilišni studij Automatika i sustavi, prosjek 4,77

Robert Blaškić, diplomski sveučilišni studij Elektronika i računalno inženjerstvo, prosjek 4,89

Dario Semren, diplomski sveučilišni studij Komunikacijska i informacijska tehnologija, prosjek 4,89

Toni Blažević, diplomski sveučilišni studij Računarstvo, prosjek 5,00

Ivan Čorić, diplomski sveučilišni studij Strojarstvo, prosjek 4,78

Zahvalnice bivšim djelatnicima koji su otišli u mirovinu u prethodnoj godini:

izv. prof. dr. sc. Nikša Krnić

Nedjeljka Kuduz

Gojko Magazinović

Zahvalnice školama iz kojih je najveći broj maturanata završio jedan od studija FESB-a u prethodnoj akademskoj godini:

Elektrotehnička škola Split

III. gimnazija Splir

IV. gimnazija Split

V. gimnazija Split

Gimnazija Dinka Šimunovića Sinj

Zahvalnice tvrtkama koje su prethodnoj godini zaposlile najveći broj naših završenih studenata

Ericsson Nikola Tesla

Maurer Electronics

Nagrada Hrvoje Dujmić:

Fakultet nagradu „Hrvoje Dujmić“ dodjeljuje u spomen na prerano preminulog profesora Fakulteta Hrvoja Dujmića, dugogodišnjeg člana Hrvatske gorske službe spašavanja, alpinista, speleologa, voditelja i sudionika brojnih ekspedicija i akcija spašavanja.

Nagrada se dodjeljuje s ciljem odavanja priznanja studentima i djelatnicima Fakulteta koji su svojim djelima od opće društvene koristi inspirirali druge, pokazali iznimnu ljudskost ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima.

Fakultet s ponosom objavljuje da su dobitnici ovogodišnje nagrade "Hrvoje Dujmić" studenti Fakulteta koji su, svojim informatičkim znanjima, realizirali ideju kolegice Marije Domikulić s Ekonomskog fakulteta u Splitu te razvili aplikaciju DonatQR s ciljem da transparentno, ciljano i korisno doniranje potrebitima učine dijelom svakodnevnog života svih nas. No, ovi mladi ljudi se tu nisu zaustavili već su u prosincu 2021. godine, povodom blagdana Sv. Nikole, organizirali humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja poklona za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi te ispunivši brojne dječje želje razveselili djecu iz dječjeg doma Maestral i podružnice Miljenko i Dobrila iz Kaštel Lukšića.

U dječjem svijetu nije mala stvar dobiti baš onaj poklon koji želiš i tu je svoju bitnu ulogu odigrala pomno osmišljena DonatQR aplikacija jer je djeci omogućeno da iskuse onaj radosni dječji trenutak pisanja liste želja Sv. Nikoli i Djedu Božićnjaku, a donatorima da se osjećaju ponosno i sretno znajući da je njihov poklon baš onaj poseban jer ga je poželjelo potrebito dijete i koji će izmamiti iskreni osmijeh na dječjem licu.

Dobro znamo da pomaganje drugima jača zajedništvo i solidarnost i put je do razvoja humanijeg i ravnopravnijeg društva te je cilj Fakulteta poticanje studenata da svijetu oko sebe, osim vrhunskim obrazovanjem, doprinesu aktivnostima kojima će pomoći onima kojima je pomoć potrebna te da svoje obrazovanje koriste i za boljitak društva oko sebe. Upravo je razvoj aplikacije DonatQR koja omogućuje transparentno doniranje potrebitima primjer razvijene svijesti studenata da svoje formalno obrazovanje iskoriste na najbolji mogući način.

Nadamo se da će nagrada "Hrvoje Dujmić" i u budućnosti poticajno djelovati na sve naše studente i zaposlenike jer pomaganje drugima je nešto što svakog čovjeka čini sretnim, što predstavlja ono ljudsko u svima nama i zato je Fakultetu iznimna čast i privilegija što ovom nagradom ima priliku prepoznati i odati priznanje onima koji su to zaista zaslužili, a to su: Josip Bartulović, Adriano Dijan, Matej Kožica i Veselko Sprčić.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.