Hrvatski radio

Radio Split

13:56 / 23.05.2022.

Autor: UNIST/ Joško Krželj

Pivo od kvasca iz Jadrana "Morski kukumar"

Pivo Morski kukumar

Pivo Morski kukumar

Foto: Marin Ordulj/Sveučilišni odjel za studije mora / Foto: Marin Ordulj/Sveučilišni odjel za studije mora

Ugledni znanstveni časopis Nature objavio je  članak posvećen "Morskom kukumaru", pivu kojeg je proizveo Petar Puškarić, nekadašnji student diplomskog studija Ekologija i zaštita mora Sveučilišnog odjela za studije mora u okviru svog diplomskog rada, pod mentorstvom doc. dr. sc. Marina Ordulja. U razgovoru za Nature Puškarić, sada diplomirani inženjer, govorio je o izazovima koji su ga pratili na putu stvaranja ovog jedinstvenog piva od kvasca izoliranog iz mora.- Riječ je o velikom priznanju, kako za rad kolege Puškarića, tako i za Sveučilišni odjel za studije mora. On je svojim pionirskim djelom pokazao našim studentima kako se s inovativnom idejom i uloženim trudom mogu ostvariti značajni rezultati – kazao je doc. Ordulj. Rad Petra Puškarića, ustvrdio je mentor, ujedno otvara i put novim istraživanjima morskih kvasaca u Jadranu, jer je potencijal fermentiranja s klasičnim kopnenim kvascima već uglavnom iscrpljen pa se traže nove mogućnosti. More se u tome pokazuje kao nov i definitivno nedovoljno istražen potencijal.- Kolega Puškarić je, kao pivar, stvorio novi okus piva, a ja sam kao mentor pružio podršku u dijelu mikrobiologije mora – rekao je doc. Ordulj, zaključivši kako ovo područje istraživanja pruža i brojne mogućnosti povezivanja znanosti i gospodarstva.Članak je objavljen u rubrici „CAREER Q&A“ koja popularizira znanost, odnosno znanstvena istraživanja, a cijeli razgovor Petra Puškarića za Nature možete pročitati na poveznici: https://www.nature.com/articles/d41586-022-01376-w. Evo što je prvom morskom pivu  rekao doc.dr.sc. Marin Ordulj s kojim je razgovarao Joško Krželj. 

Morsko pivo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.