Hrvatski radio

Radio Split

Umjetna inteligencija

01.06.2023.

12:10

Autor: HRT Radio Split

Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije

Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije

Foto: HRT Radio Split / HRT Radio Split

Iako nam novo vrijeme, informatizacija i digitalizacija donosi mnoge dobrodošle promjene i olakšava život, više stotina stručnjaka i  akademika upozorilo je da bi umjetna inteligencija mogla predstvaljati rizik za čovječanstvo te da bi prevencija rizika od uništenja koje donosi umjetna inteligencija za čovječanstvo trebala postati prioritet. Misli se na sve aspekte, od gubitka poslova, širenja dezinformacija ,utjecaja na živote i zdravlje ljudi. Pozivi za njezino reguliranje gotovo su svakodnevni posljednjih mjeseci. Michale Osborne, profesor strojnog učenja kao i mnogi drugi tvorci umjetne inteligencije  potvrđuju da među ljudima koji razvijaju umjetnu inteligenciju  postoji svijest o golemom riziku.

Damir Brčić,stručnjak za to područje i voditelj Digitalne Dalmacije podsjeća da svaki novi izum nosi opasnosti, te da su se profesori matematike svojevremeno bunili protiv digitrona. Nezaustavljiv je tehnološki napredak i regulacija o kojoj se raspravlja na razini EU je potrebna .

Damir Brčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.