Hrvatski radio

Radio Split

Druga Skradinska regata krstaša ponovno pokazala čari jedrenja na Prokljanskom jezeru

05.04.2022.

13:38

Autor: Denis Šabić

Skradinska regata

Skradinska regata

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

 Drugo izdanje ove po mnogočemu posebne regate okupilo je 95 sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, koji su se natjecali u kategorijama Lake racer i Lake cruiser. Posade su u subotnjoj utrci startale sa skradinske rive, a na jezeru ih je dočekao južni i jugozapadni vjetar jačine do 13 čvorova, na kojem su se najvještijima pokazali Gringo 3 iz zadarskog JK Uskok i KRKA iz slovenskog NC Rogla. Kao i prošle godine, regatu su organizirali ACI marina Skradin i JK Kon-Tiki Sailing Croatia, koji su za natjecatelje pripremili i prigodno druženje u tradicionalnom dalmatinskom ambijentu konobe Toni.

Skradinska regata

Skradinska regata

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi, druga po redu Skradinska regata krstaša uspješno je održana u konkurenciji od 12 posada i ukupno 95 jedriličara željnih izazova, vrhunskog jedrenja i dobrog druženja. Iako vremenski uvjeti u petak nisu dozvolili jedrenje tzv. „warm-up“ regate, subota se odužila suncem i dobrim vjetrom iz smjera juga i jugozapada. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije grupe, Lake racer i Lake cruiser, u kojima se natjecalo po šest posada. Pobjedu u kategoriji Lake racer odnio je brod Gringo 3, na čelu sa skiperom Robertom Sandalićem iz zadarskog JK Uskok, dok su se za drugo mjesto borili Adriatica i Mr. J. U kategoriji Lake cruiser je pobjedu s tri prva mjesta odnio brod KRKA, na čijem je čelu bio Miha Pučnik iz slovenskog NC Rogla.

Kao prošlogodišnje premijerno izdanje, drugu Skradinsku regatu Krstaša organizirali su ACI marina Skradin i JK Kon-Tiki Sailing Croatia, s ciljem daljnjeg pozicioniranja Skradina i Prokljanskog jezera kao jedne od najatraktivnijih i najposebnijih jedriličarskih destinacija na Jadranu. Nakon uspješno održane regate na jedinstvenom Prokljanskom jezeru, za sve natjecatelje je pripremljeno i prigodno duženje u pravom tradicionalnom dalmatinskom ambijentu konobe Toni.

„Iznimno nam je drago što je ovogodišnje izdanje Skradinske regate krstaša okupilo čak 12 posada unatoč lošoj prognozi i raznim ostalim izazovima. Iako nije stiglo svih 25 posada zbog zdravstvenih i tehničkih poteškoća, sama činjenica da ih se ove godine prijavilo još više nego prošle govori kako je ova regata zaista prepoznata kao jedna od najzanimljivijih na ovom području. Stoga vjerujemo da ćemo u nadolazećim godinama još rasti u brojkama i da će ova regata postati jedan pravi sportski brend grada Skradina i domaćeg jedriličarstva. Od srca čestitam svim sudionicima koji su se odvažili doći unatoč vrlo izazovnoj prognozi te im zahvaljujem na podršci i sjajnom druženju“, poručio je Slaven Bogut, direktor ACI marine Skradin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.