Hrvatski radio

Radio Split

Kazne za Hajduk su nastavak teatra apsurda

11.12.2015.

18:00

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ljubo Pavasović-Visković, predsjednik NO HNK Hajduk, zbog grubog vrijeđanja i nasilničkog ponašanja prema sucima utakmice kažnjen je zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od dvije godine. Uoči derbija Svetpog Duje, kažnjen je i sportski direktor Goran Vučević i oružar kluba Miro Čolak.

Isti je prekršaj počinio u vrijeme dok se nalazi pod izdržavanjem pravomoćne kazne zabrane obavljanja funkcije od godinu dana pa mu se izriče jedinstvena kazna u trajanju od tri godine time da se umanjuje za dio konačno izrečene kazne od 6. veljače 2015. godine koji je izdržao, piše u priopćenju disciplinski sudac Krešimir Vlajčević.

Vlajčević je odluku donio prema pokrenutim disciplinskim postupcima temeljem prijava sudaca i delegata s utakmice 10. kola između Hajduka i Dinama.

Kaznu zabrane obavljanja funkcije  dobio je i Goran Vučević, sportski direktor kluba, zbog vrijeđanja sudaca. Vučević nije dobio tako strogu kaznu kao i Pavasović, njegova zabrana trajat će tek tri mjesec, a dobio je i novčanu kaznu u iznosu od 8000 kuna.

S mjesec dana zabrane obnašanja funkcije kažnjen je i oružar kluba Miro Čolak, koji je također vrijeđao suca, a mora platiti i iznos od 3000 kuna.

Hajduk o kaznama kao teatru apsurda

Kazne koje je izrekao disciplinski sudac Prve HNL Krešimir Vlajčević samo su nastavak teatra apsurda koji vlada na našoj nogometnoj sceni, a u kojem Hrvatski nogometni savez ne primjenjuje iste kriterije za sve sudionike u hrvatskom nogometu, objavio je u petak Hajduk na svojoj internetskoj stranici nakon što je Vlajčević kaznio predsjednika Nadzornog odbora Hajduka Ljubu Pavasović-Viskovića dvogodišnjom zabranom obavljanja svih funkcija u nogometu, a sportskog direktora Hajduka Gorana Vučevića tromjesečnom suspenzijom.

Sama činjenica da je Krešimiru Vlajčeviću, koji je u široj javnosti najpoznatiji kao osoba koja je primila pozajmicu od Dinama te unatoč tome nije trpio nikakve posljedice, trebalo gotovo tri mjeseca da objavi kazne govori o njegovoj neovisnosti i nepristranosti kod donošenja odluka. Jedni kriteriji vrijede za vladajuću nomenklaturu HNS-a i njihove prijatelje, koji su zaštićeni i dozvoljeno im je sve, dok drugi kriteriji vrijede za one koji ukazuju na nepravilnosti i nepoštenje u hrvatskom nogometu te u pravilu završavaju pod kaznama i suspenzijama, ističe Hajduk. 

Hajduk je ukazao na nepravilnosti koje se ne kažnjavaju: Sucu Brunu Mariću koji je svojim sudačkim pogreškama pred očima cjelokupne javnosti izazvao pravi cirkus oko derbija dozvoljeno je da pjeva i svira na kućnim zabavama igrača Dinama te drži konferencije za novinare, suprotno i HNS-ovim kodeksima i pravilnicima. Alojziju Šuprahi koji je prvostupanjski osuđen zbog fizičkog napada na predsjednika Hajduka dozvoljeno je da i dalje obnaša funkciju člana IO-a HNS-a te je uz to nagrađen imenovanjem na listu delegata za utakmice Europske lige i Youth Champions League. Takve stvari i brojne druge primjere Hrvatski nogometni savez tolerira, a Hajduka i njegovo vodstvo drastično se kažnjava

Hajduk zato ističe kako će nastaviti borbu za ravnopravnost: Stoga ova odluka o kazni, ma koliko bila drastična, nije nas iznenadila i neće nas zaustaviti u borbi za ravnopravan status svih sudionika u hrvatskom nogometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.