Hrvatski radio

Radio Split

Pred punim Poljudom Hrvatska pobijedila Rusiju 1:0

14.11.2021.

17:02

Autor: HRT Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska nogometna reprezentacija po šesti će put zaigrati na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru. U odlučujućoj utakmici za prvo mjesto u skupini H Vatreni su pred više od 30.000 gledatelja u Splitu svladali Rusiju s 1:0 (0:0).

Pogodak vrijedan odlaska u Katar autogol je ruskog stopera Fjodora Kudrjašova u 81. minuti.

U uvjetima koji su bili na rubu regularnosti, poljudski travnjak cijelo vrijeme natapala je jaka kiša zbog koje je lopta zastajala u lokvama vode, Hrvatska je dominirala i posjedom i prilikama, no ono što nisu uspjeli napraviti naši napadači, a to je svladati odličnog ruskog vratara Safonova, "uspio" je Kudrjašov nespretnom reakcijom pred sam kraj susreta.

Sosa je uputio jedan od brojnih ubačaja pred ruska vrata, lopta je bila previsoka za Kramarića, a iza njegovih leđa natrčao je Kudrjašov te s pet metara pogodio donji lijevi kut nemoćnog Safonova.

Do tog trenutka Hrvatska je uputila čak 19 udaraca prema ruskom golu, pet u okvir gola, dok je Rusija pucala samo jednom, u 74. minuti, a i taj pokušaj otišao je barem dva metra od okvira vrata.

Najveće prilike Hrvatska je imala udarcima glavom. Sva tri puta odlično je ubacivao Juranović s desnog boka, no u 9. minuti Kramarić je pucao preblizu Safonovu, u 47. minuti ruski je vratar izvrsnom obranom zaustavio pokušaj Pašalića, dok je u 61. minuti Petković iz idealne pozicije praktički dodao loptu Safonovu.

Uz pokušaje glavom, najveću prijetnju za ruska vrata činili su Brozovićevi udarci s distance. Njegov pokušaj u 24. minuti prohujao je manje od pola metra od vratnice, dok se u 27. minuti opet istaknuo Safonov.

Hrvatska je tako osvojila prvo mjesto u skupini H s 23 boda, jednim više od druge Rusije. Naša se reprezentacija tako pridružila Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji kao putnik u Katar, dok će Rusija put na SP morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije. 

Gol možete vdjeti na poveznici: https://twitter.com/i/status/1459913707371253760 

Reportažni zapis pripremili su Srđan Fabijanac, Marko Miličić i Ivan Perdijić:

 

Reportaža s utakmice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.