Hrvatski radio

Radio Split

Raskinuti ugovor s udrugom Naš Hajduk

27.02.2019.

16:10

Autor: Radio Split

Raskinuti ugovor s udrugom Naš Hajduk

Raskinuti ugovor s udrugom Naš Hajduk

Foto: - / -

Građanska inicijativa 'Bit će bili što su bili' uputila je otvoreno pismo javnosti u kojemu traže da se raskine, navodno, štetan ugovor grada Splita i hajduka s udrugom Naš Hajduk, koja članarinom kreditira klub i preuzima dionice... Pismo objavljujemo u cijelosti.

Poštovani Gradonačelniče,

Predsjedniče Uprave HNK Hajduk š.d.d. Split,

građani Grada Splita,

navijači Hajduka.

Obraćamo vam se ovim otvorenim pismom vezano za učlanjivanje u Klub preko udruge Naš Hajduk s kojom HNK Hajduk š.d.d. Split ima potpisan, po nama i mišljenju određenih pravnih stručnjaka, štetan ugovor o suradnji

Želimo naglasiti da je HNK Hajduk š.d.d. imao mogućnosti izravnog učlanjivanje u Klub do 2016. godine, koju je na papiru zadržao do današnjeg dana kroz uplate članarina po Modelu 1.

Od 2016. godine nakon potpisivanja ugovora o suradnji između HNK Hajduka i udruge Naš Hajduk počinje po nama štetna uplata članarina po Modelu 2. 

Želimo vam u prvom redu ukazati na štetnost uplate članarina po Modelu 2. 

Uplatom članarine preko DPH i Udruga po Modelu 1 članarine se se uplaćivale izravno HNK Hajduku i nisu tražili da im Klub taj novac na bilo kakav način vraća. Članarina se knjižila kao prihod kluba i nakon plaćenoga  PDV Klub je ostvarivao dobit.

Od 1. 1. 2016. članovi koji članarinu plaćaju preko Udruge Naš Hajduk po Modelu 2 novac od članarine uplaćuju na račun HNK Hajduk š.d.d. Split koji ga onda shodno potpisanom ugovoru o između HNK Hajduka i udruge Naš Hajduk knjiži kao pozajmicu koja se neće naplatiti nego će se prilikom dokapitalizacije pretvoriti u dionice Kluba.

Isto tako sva DPH koja su potpisala dodatak ugovora s HNK Hajdukom stječu status člana udruge Naš Hajduk čime se postaje po automatizmu član i DPH i Hajduka a članarine se plaćaju po Modelu 2.

Na uplaćenu članarinu po Modelu 2 koja se knjiži HNK Hajduku kao pozajmica plaća se udrugi Naš Hajduk 25% na račun troškova od iste s uračunatim pripadajućim PDV-om.

Kako HNK Hajduk knjiži članarinu kao pozajmicu dužan je obračunati i minimalnu kamatu od 4,55% koliko je iznosila za 2018. god.

Članarine uplaćene po Modelu 2 umjesto da budu dobit, Klubu su trošak na račun kojih je HNK Hajduk š.d.d. Split danas dužan udrugi Naš Hajduk cca 10 milijuna kuna. 

Vezano za sve navedeno predlažemo i tražimo:

1. Trenutni raskid štetnog ugovora između HNK Hajduk š.d.d. Split i Udruge Naš Hajduk

2. Tražimo da se zatraži mišljenje državne revizije i DORHA-a u svezi potpisivanja ugovora o suradnji između HNK Hajduk š.d.d. Split i Udruge Naš Hajduk od strane Uprave Hajduka zbog mogućeg kaznenog dijela nezakonitog poslovanja 

3. Izmjene i dopune Statuta Društva Hajduka koje bi omogućavale direktno učlanjivanje u Klub bez posrednika, a ne preko Udruga i to na način izravnog i bezuvjetnog plaćanja članarine Klubu, a ne da članarina bude pozajmica. Klub i nadalje može i treba surađivati s DPH, Udrugama navijača pa tako i s Udrugom Naš Hajduk. 

4. Onemogućiti bilo kakav način otkupa dionica otvorenim ili prikrivenim korištenjem klupskih sredstava, bilo od članarine, trećeg dresa ili bilo kojeg klupskog proizvoda i simbola. 

5. Tražimo  javno objavljivanje svih ugovora HNK Hajduk š.d.d. Split, Udruge Naš Hajduk i Tommy d.o.o u svrhu otklanjanja sumnji u štetnost tih ugovora za HNK Hajduk š.d.d. Split 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.