Hrvatski radio

Radio Split

Splitski taekwondo borci prvaci Europe

13.05.2018.

19:22

Autor: Josip Krželj

Splitski taekwondo borci prvaci Europe

Splitski taekwondo borci prvaci Europe

Foto: - / -

Hrvatska taekwondo reprezentacija vraća se s rekordnog europskog prvenstva iz ruskog Kazana u ponedjeljak, a doček u Splitu povodom povratka dva prvaka Europe Tonija Kanaeta i Lovre Brečića bit će u utorak u 11:00 sati u trofejnoj sali taekwondo kluba Marjan na Blatinama na adresi Šimićeva 9e.

Hrvatska muška taekwondo reprezentacija osvojila je drugo mjesto u ekipnom poretku iza Rusije, a ispred Španjolske, Velike Britanije, Turske... Prvi je to put u povijesti da se muška taekwondo reprezentacija popela na pobjedničko postolje.

Hrvatska je na ovom prvenstvu osvojila čak osam odličja u konkurenciji od gotovo 400 natjecatelja iz 40-ak država. Ono što najviše veseli je činjenica da kontinuitet osvajanja velikog broja medalja traje od 2012. u Manchesteru otkada Hrvatska redovno uzima pet ili više medalja. Nakon Manchestera 2012. uslijedio je uzlet i ekipni naslov prvaka Europe uz tri zlata i šest medalja u Bakuu 2014. te potom i Švicarski Montreux 2016. gdje je osvojeno još jednom pet medalja.
Da bi Hrvatska ostvarila ovakav respektabilan rezultat trebalo je i osigurati plasman 23 sportaša na europsko prvenstvo. Na President cupu u Ateni koji je daleko najveći i najbrojniji turnir ikad u svijetu nastupilo je 2600 sportaša i preko tisuću seniora. Osvajači medalja osigurali su svojim državama dodatna mjesta po kategoriji i upravo je zahvaljujući tim medaljama veliki broj sportaša uopće i otputovao na europsku smotru, a na koncu se zahvalio na najljepši mogući način, medaljama. Lovre Brečić je u kategoriji do 63 kilograma osvojio medalju u Ateni i samim time otvorio još jedno mjesto za Denija Andruna Razića koji se zahvalio broncom, Bruna Vuletić je odličjem na President cupu otvorila mjesto Mariji Štetić koja je također otišla do medalje, a Marko Mutak i Toni Kanaet su zahvalni što je na EP otputovao Piero Marić koji se probio do brončanog odličja. Upravo u tom zajedništvu kojem teži glavni trener Toni Tomas leži tajna ovakvog velikog i respektabilnog uspjeha.
Europsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbrojnije ikad, a Hrvati su bilo bolji nego ikad.
I kao šlag na kraju torte dođe fantastičan rezultat muškog tima jer su uvijek cure bile te koje su predvodile rezultate hrvatskog taekwondoa, a sada su dečki osvojili čak četiri medalje od čega dva zlata, dva naslova prvaka Europe... a jako dobro znamo koliko Hrvatska malo seniorskih prvaka Europe ima u bilo kojem olimpijskom sportu. Uz to valja pripomenuti da taekwondo zajednica raste iz mjeseca u mjesec i broji preko 200 nacionalnih saveza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.