Hrvatski radio

Radio Split

100 godina Higijenskog zavoda

21.11.2022.

14:33

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević,HRT Split

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin

Foto: Vedrana Krstić Ivanišević / HRT Radio Split

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije danas je svečanom akademijom u prepunom splitskom HNK obilježio 100. obljetnicu osnivanja i rada. Osnovan je 1922. g , u to vrijeme, zbog epidemije malarije i tuberkuloze a nastao je i djelovao na postulatima  zaštite i unapređenja javnoga zdravlja dr. Andrije Štampara.

Uz brojna priznanja zaslužnima , podsjećanju na dugu povijest te dalmatinske zdravstvene ustanove a osobito izazove  izazove tijekom pandemije u Zavodu se pripremaju i za ostvarenje novih strateških smjernica, jačanje preventivne medicine, očuvanja okoliša i zelenih politika najavila je ravnateljica dr. Željka Karin

dr. Željka Karin

Monografija o 100.g Zavoda

Monografija o 100.g Zavoda

Foto: HRT Radio Split / HRT Radio Split

U povodu velikog jubileja tiskana je i monografija. Urednica Stela Fatović Ferenčič, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU uređivala je i monografiju za 90. obljetnicu tako da je u ovoj pridodano zadnjih deset godina Zavoda te ponajviše obuhvaćena borba protiv pandemije. To je prva takva monografija koja ima i foto prikaz svih događanja tijekom epidemije u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.