Hrvatski radio

Radio Split

11. Pčelarski sajam u Splitu

01.11.2021.

12:20

Autor: RS

11. Pčelarski sajam    u Splitu

11. Pčelarski sajam u Splitu

Foto: - / -

11. Međunarodni pčelarski sajam u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije održat će se 13. i 14. studenog ove godine u Splitu. Na štandovima će se predstaviti veliki broj izlagača pčelarskih proizvoda, opreme i pribora iz RH i susjednih zemalja.

Iz najave organizatora:

Kao i uvijek na sličnim manifestacijama, organiziran je stručno edukativni skup i svečana dodjela priznanja najbolje ocijenjenim pčelarima na natjecanju u kvaliteti meda. Ulaz na sajam je slobodan.

Savez pčelarskih udruga Splitsko–dalmatinske županije organizira 11. Međunarodni pčelarski sajam koji bi se trebao održati 13. i 14. studenog, 2021. godine u gradu Splitu, hotel Zagreb. Savez je osnovan početkom 2010.g., trenutno broji 22 udruge, 1100 članova, te oko 50000 košnica.

Sajam bi kao i do sada pored promotivne i prodajne komponente trebao imati i edukativni karakter, pa bi se na stručnim predavanjima proizvođači i posjetitelji mogli informirati putem stručnih predavanja s temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana proizvoda od meda.

Planiramo kao i prethodne godine upriličiti „Medni doručak sa hrvatskih pčelinjaka„ kojemu su uz sudionike, uzvanike i izlagače nazočila i djeca učenici osnovnih škola.

U sklopu manifestacije vršit će se ocjenjivanje prijavljenih uzoraka na temelju Pravilnika o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu prijavljenih uzoraka izvršit će Agronomski fakultet Zagreb. Na ocjenjivanje kvalitete-analizu meda u prethodnoj godini organizacije sajma 2019.  bilo je prijavljeno 76 uzoraka:

33 prijavljena uzorka za ocjenjivanje osvojilo je Zlatnu medalju za kvalitetu meda

30 prijavljenih uzoraka  za ocjenjivanje osvojilo je Srebrenu medalju za kvalitetu meda

13 prijavljena uzorka  za ocjenjivanje osvojilo je Brončanu medalju za kvalitetu meda

U ovoj godini prijavljeni uzorci na ocjenjivanje su od 43 proizvođača meda-pčelara, te se oko tog broja kreće i broj ovogodišnjih izlagača. Interes za sajam je puno veći, ali sukladno novonastaloj epidmiološkoj situaciji nismo u mogućnosti dozvoliti masovnije sudjelovanje.

Ciljevi organizatora su: prvenstveno povećanje proizvodnje meda, promicanje pčelarstva i pčelarskih proizvoda s područja cijele RH, a posebno Dalmacije od kojih je najvažniji Dalmatinski med koji ima posebnu kvalitetu u odnosu na ostale vrste meda. Na ovogodišnjem sajmu će se upriličiti „Medni doručak“ od meda sa hrvatskih pčelinjaka, na kojemu će sudjelovati svi izlagači, posjetitelji, dužnosnici, te su u planu degustacije i promocije dosadašnji sudionici djeca osnovnih škola iz Otoka Dalmatinskog OŠ „Kamešnica“ i Hana - Obrovac sinjski OŠ “Ivana Mažuranića“, a koja će prezentirati i rad učeničkih zadruga svojih škola. Značajnim angažmanom članova saveza, Udruga i samih pčelara, pčelarstvo postaje sve popularnije kao branša za zapošljavanje  novih i mladih OPG-ova koji pčelarstvu pristupaju na ozbiljan način, svjesni  veličine Europskog tržišta i kvalitete našega meda. Nadamo se da će situacija u narednim godinama biti mnogo povoljnija za pčelare, posebno iz razloga što je donesen  “Nacionalni pčelarski program za razdoblje 2017.-2019. godine. Značajne Mjere novog programa su  tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara,  suzbijanje štetnika i bolesti pčela, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda,  suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda,  praćenje tržišta,  poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Dugoročni cilj sajma je surađivati sa pčelarima na započetim projektima zaštite dalmatinskog meda, a u sklopu sajma povezati struku i proizvođače, te animirati što više OPG-a s ciljem povećanja i osuvremenjenja proizvodnje, predstaviti aktualne teme vezane za zaštitu i probleme proizvodnje, provesti ocjenjivanje prijavljenih uzoraka meda na temelju Pravilnika o kvaliteti meda, te na taj način iz godine u godinu dobiti (po preporuci struke) što bolji i kvalitetniji proizvod. Smatramo da smo dio zadanih ciljeva ostvarili:  udružili proizvođače, predstavili kvalitetna predavanja kod kojih je popraćenost bila izuzetno visoka što je znak da su teme koje su bile prezentirane bile više nego pogođene od strane organizatora, a na ostalima sustavno kroz organizaciju radimo. Na  Sajmu su također predstavljena najnovija dostignuća po pitanju pčelarske opreme iz RH i EU.

Vizija pokretača sajma je da Pčelarski sajam «DALMATINA» bude mjesto razmjene informacija, edukacije, uspostavljanja kontakata, ali isto tako i  mjesto pokretanja novih ideja i inicijativa koje će hrvatsku pčelarsku proizvodnju i ponudu, učiniti konkurentnijom na europskom tržištu. 

Na Sajmu očekujemo sudjelovanje  vodećih proizvođača meda s područja RH, regionalne proizvođače meda i opreme, predstavnike udruga proizvođača, individualne proizvođače, kao i goste iz susjednih država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, te goste iz zemalja članica EU,  predstavnike Udruga, regionalna obiteljska gospodarstva. Po pretpostavci ovogodišnji sajam Dalmatina trebao bi biti izuzetno popraćen od strane građanstva, obzirom da je sve veća potražnja za kvalitetnim medom, a naš sajam se isprofilirao kao mjesto na kojemu se može nabaviti najbolji med.

Kao ciljanu skupinu posjetitelja očekujemo predstavnike vodećih trgovačkih kuća, hotelijera i ugostitelja, te vezanih udruga i institucija kao i potencijalnih interesenata s  područja cijele RH, a koji će biti obaviješteni putem tiskovnih i elektronskih medija.

Budući je sajam otvoren za građanstvo, a po pretpostavci i usporedbi sa prethodnim sajmovima, očekujemo dobru posjećenost  kako sa splitskog tako i sa šireg područja.

 

 

Prema navedenoj novonastaloj situaciji sa Covid 19 trebat će se poštivati nove mjere i preporuke Stožera civilne zaštite za sve posjetitelje i izlagače, i to potvrda o preboljenju ne starija od 9 mjeseci, potvrda o cjepljenju ne starija od godinu dana, brzi antigentski test ne stariji od 48 h ili PCR test ne stariji od 72 h.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.