Hrvatski radio

Radio Split

13,1 posto manje prometa u odnosu na siječanj 2020.

09.02.2021.

11:29

Autor: RS

13,1 posto manje prometa u odnosu na siječanj 2020.

13,1 posto manje prometa u odnosu na siječanj 2020.

Foto: - / -

Nastavljajući s praćenjem utjecaja pandemije na županijsko gospodarstvo na mjesečnoj bazi, HGK – Županijska komora Split analizirala je podatke o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u siječnju ove godine u odnosu na siječanj 2020.

Na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split prošli su mjesec porezni obveznici sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdali 13,3 milijuna računa u vrijednosti od 827,7 milijuna kuna. ''Vrijednost fiskaliziranih računa u siječnju je za 13,1 posto manja u odnosu na isti mjesec 2020. godine, kada je iznosila 952,5 milijuna kuna, dok je istovremeno broj izdanih računa pao za 25,6 posto'', komentirao je podatke za siječanj pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Pad vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju zabilježen je u svim djelatnostima u županiji, s tim da je najmanji u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikla, gdje je iznosio 2,5 posto, djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (pad od 6,9 posto), zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (pad od 8,6 posto) te prerađivačkoj industriji (pad od 10,2 posto).

S obzirom na važeće epidemiološke mjere, odnosno obustavljen rad ugostiteljskih objekata, teretana, fitnes i sportskih centara te drugih aktivnosti u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 27. studenoga, očekivano je najveći pad vrijednosti fiskaliziranih računa u siječnju zabilježen u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (pad od 85,7 posto) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (pad od 82,5 posto).

 ''Vezano za strukturu županijskog gospodarstva, vrlo je bitno da su djelatnosti koje su po osnovnim pokazateljima među najznačajnijima, poput trgovine i prerađivačke industrije, zabilježile najmanji pad vrijednosti fiskaliziranih računa u prošlom mjesecu u odnosu na predpandemijski siječanj. S druge strane, očekivano je najveći pad u ugostiteljstvu i turizmu, a s obzirom na ulogu i važnost turizma za našu županiju te bolju epidemiološku situaciju nadamo se da će uskoro svim poduzetnicima biti omogućen rad, što će se onda odraziti i na cjelokupnu gospodarsku sliku županije'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Joze Tomaš

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.