Hrvatski radio

Radio Split

18. Noć muzeja nudi brojne programe

26.01.2023.

09:47

Autor: Mladen Vuković

Noć Muzeja 2023.

Noć Muzeja 2023.

Foto: PR foto / -

Noć muzeja i ove se godine priređuje zadnjega petka u siječnju, kada će više stotina muzejskih i galerijskih ustanova diljem Hrvatske prirediti prigodni program, otvorenje novih i stručna vodstva kroz postojeće izložbe. Osamnaesta po redu Noć muzeja održava se pod motom MUZEJI SU VAŽNI. Ove godine očekuje se veći broj posjetitelja, jer su prošle godine programi održani u uvjetima zaštite od koronavirusa. Evo nekih programa za Noć muzeja:

MUZEJ GRADA SPLITA

U Noći muzeja 2023. od 18 do 23 sata možete pogledati: izložbu 70 godina u Papalićevoj – svoji na svome, u Galeriji Emanuel Vidović Dunav Rendić – slikar i boem, u Podrumima Fragmenti prošlosti carske palače u Splitu. Organizirat ćemo besplatna stručna vodstva za građane, a u Podrumima pedagoško–edukativnu radionicu za djecu. Muzejske publikacije i suveniri dostupni su po prigodnim cijenama na muzejskim recepcijama tijekom cijele večeri.

MUZEJ GRADA SPLITA – PROGRAM 

18.00 – 23.00 sata

Posjet Podrumima Dioklecijanove palače:

- Posjetite Podrume Dioklecijanove palače uz šalicu toplog čaja. U Noći muzeja viša kustosica Muzeja grada Splita Vedrana Supan od 18 do 22 sata bit će na raspolaganju (pauza od 20 do 20.30 sati) za informacije o Podrumima.

- Pedagoško – edukativna radionica za djecu uz stručno vodstvo od 18 do 19 sati više muzejske kustosice - pedagoginje Marije Plazibat „IDEMO ISTRAŽIVATI CARSKE PODRUME, JER MUZEJI SU VAŽNI!“

Sudjelovanje na radionici za djecu uz stručno vodstvo prijavite se najkasnije do 25. siječnja u 15 sati na e-mail: edukacija@mgst.net. Broj sudionika na radionici je ograničen.

- Izložba Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu

Posjetite našu stalnu izložbu Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu u kubikulama istočnog dijela Podruma.

Posjet stalnom postavu Galeriji Emanuel Vidović:

- Uz posjet, kroz stalni postav Galerije Emanuel Vidović u 19 sati voditi će vas muzejska savjetnica Muzeja grada Splita Nela Žižić.

- Izložba Dunav Rendić – slikar i boem

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880. – Split, 1944.), sina čuvenog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom. Najveći dio njegova kvalitetom neujednačenog opusa su splitske i dalmatinske vedute, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao turistima i prolaznicima.

Posjet Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici:

- Izložba 70 godina u Papalićevoj – svoji na svome

Do sad sam ti, predragi Dmine Papaliću, tumačio tuđe Spomenike, a sad ćemo objasniti one naših predaka:…; Ovako je Marko Marulić pisao svome prijatelju Dmini (Dominiku) Papaliću između 1503. i 1510. u svome djelu „Tumač uz natpise starih“. Više o povijesti Muzeja na samoj izložbi.


ARHEOLOŠKI MUZEJ SPLIT

Svečano otvaranje izložbe 'Avari i Slaveni južno od Drave' u 13 sati

Izložba se otvara uoči Noći muzeja, najznačajnije muzejske manifestacije koja se po osamnaesti put organizira u mnogim gradovima diljem Hrvatske.

Izložbom 'Avari i Slaveni južno od Drave' autorica Anite Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anite Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, predstavljena je arheološka građa koja pripada dvjema etničkim skupinama iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, a potječe iz fundusa muzeja i privatnih zbirki s područja sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Autorice su, na temelju analize materijalne ostavštine, oblika naselja, pogrebnih običaja i nošnje predstavile funkcioniranje avarske vlasti i društva, rekonstruirale podrijetlo i etnogenezu Slavena te objasnile kako je došlo do oblikovanja naroda koje povijesni izvori bolje poznaju tek od 6. stoljeća.

Navedeno razdoblje bit će predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda i koštanih predmeta te ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva. Prikazanom materijalnom ostavštinom istaknut je značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Uz izložbu, u sklopu Noći muzeja Muzej organizira:

Koncert komornog sastava Splitskih solista 'Glazbeni intermezzo' od 19:00 do 20:30 sati.

Stručno vodstvo kroz izložbu i lapidarij s početkom u 19:00 i 21:00 sat.

S A L O N A

Povodom otkrivanja biste danskog arhitekta i arheologa Ejnara Dyggvea, koju su donirali Jerko i Tomislav Marasović, Arheološki muzej u Splitu organizira i tri događanja u Priručnoj zbirci i lokalitetu Salona.

17:00 sati

Svečano otvaranje Kuće Parać, zapadnog ulaza u Arheološki lokalitet Salona 

Kuću Parać je Grad Solin ustupio Arheološkom muzeju u Splitu za potrebe obavljanja arheoloških radova u Saloni i prihvat posjetitelja. U Kući Parać će biti predstavljen rad Ejnara Dyggvea u Saloni kroz panoe izložbe autorica A. Haslund Hansen i V. Kovačić, rekonstrukcije salonitanskih lokaliteta i dokumentarni film Bogdana Žižića 'Ejnar Dyggve - Civis salonitanus'.

18:30 sati

Otkrivanje biste Ejnara Dyggvea, počasnog građanina grada Solina 

Ejnar Dyggve je dugi niz godina sudjelovao u istraživanjima Salone, a rezultati istraživanja s detaljnom arhitektonskom dokumentacijom i rekonstrukcijom te znanstvenom interpretacijom su bili objavljeni u nekoliko zanstvenih monografija. Bista je poklon obitelji Jerka i Tomislava Marasovića, a do sada je bila izložena u Mediteranskom centru za graditeljsko nasljeđe u Splitu.

19:30 sati 

'Šetnja s don Franom', igrano-dokumentarna predstava

Radi se o igrano dokumentarnoj predstavi u kojoj se uz Nina Švonju, kustosa epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja i glumaca Nike Petrović, Franje Đakovića, Andree Majica, Matka Elezovića i Ivana Medića oživljava lik don Frane Bulića i vrijeme u kojem je živio te posjetitelje vraća u prošlost arheološkog lokaliteta Salona.

Za posjet lokalitetu Salona osiguran je besplatan prijevoz iz Splita s polaskom ispred Arheološkog muzeja u Splitu (Zrinsko-Frankopanska 25) u 18:00 sati, a povratak je planiran oko 21:30 sati.  


MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA SPLIT

Program>: 15:00 - 16:30 Posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu

U suradnji s JU PŠ Marjan, MHAS vas poziva da uz stručno vodstvo posjetite Šantine stine i crkvicu sv. Jere s ermitažom. Osiguran je prijevoz mini e-busom s polaskom ispred O.š. Meje, (S. Gunjače 1), sa sjeverne strane Muzeja u 15h. Obzirom na kapacitet mini e-busa potrebne su prijave na email: sluzba.pie@marjan-parksuma.hr

Predviđeno trajanje posjeta 90 min.

18:00 - 23:00 Izložba: Terenski dnevnik. Arheološka istraživanja od 2020. do 2022. godine

Izložba je svojevrsno izvješće s naših arheoloških iskopavanja tijekom posljednje tri sezone. Od Istre do Mljeta, od gradina i podmorja, naselja i grobalja, djelatnici muzeja su istraživali i prikupljali nalaze koji se datiraju od prapovijesti do novog vijeka. Uz osnovne podatke o istraživanim lokalitetima, prikazat ćemo i fotografije terenskog rada i nekih zanimljivih otkrića.

18:00 - 23:00 Izložba: Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika

Numizmatička zbirka Muzeja broji ukupno 3243 predmeta. Materijal zbirke znatno doprinosi sagledavanju dotoka i optjecaja novca na istočnoj jadranskoj obali a ujedno je i značajan izvor za proučavanje povijesti toga prostora od najstarijih vremena do novoga vijeka. Autor izložbe: dr. sc. Tomislav Šeparović

18:00 - 23:00 Izložba: Crkvine - Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega „Crljivica"

Prikazani su rezultati arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova od 1993. - 2010. g. na arheološkom lokalitetu Crkvine u Cisti Velikoj, naselju zapadnog dijela Imotske krajine. Izloženi spomenici popraćeni fotografijama i video prezentacijom oslikavaju povijest spomenutog lokaliteta u vremenu od 1500 g. pr. Kr. do ranog srednjeg vijeka. Autor izložbe: Ljubomir Gudelj, viši kustos

19:00 – 20:30 Izbor iz programa 7. Međunarodnog festivala arheološkog filma

19:00 Planetarij iz Antikythere, 30’

19:30 Tako govori Tarām-Kūbi, asirska korespondencija, 47’

20:30 – 22:00 Glazbeni program: Pisme iz naftaline

Katica Marinović (vokal, gitara) i Tonči Tranfić (klavir) svojim nas nastupom vraćaju u prošla, a neki bi rekli i - bolja vremena.

18:00 - 23:00 Prodaja muzejskih izdanja po prigodnim cijenama

Odabrana muzejska izdanja moći će se kupiti po 50% sniženim cijenama.

18:00 – 20:30 U Noći muzeja, svoj doprinos u ulozi vodiča-volontera dati će članovi udruge studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu "Toma Arhiđakon".


GALERIJA MEŠTROVIĆ SPLIT

U 18 sati

Sudjeluju: Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge Slijepih, Split, Anđela Čeprnja, mag. rehabilitacijske edukacije, Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, Vesna Bulić Baketić, voditeljica marketinga, promidžbe i odnosa s javnošću Muzeja Ivana Meštrovića i Maja Šeparović Palada, viša kustosica Galerije Meštrović

Predstavljanje: Audiovodič Galerije Meštrović za slijepe i slabovidne osobe

Koncepcija i tekst: Maja Šeparović Palada

nakladnik: Muzeji Ivana Meštrovića ● za nakladnika: Sandra Grčić Budimir ● lektura: Sanja Brbora ● tekstove čitao: Ivan Kojundžić ● grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić ● audio produkcija: Hrvatska knjižnica za slijepe, Zagreb ● tisak ovitka: Kerschoffset ● naklada: 50 ISBN: 978-953-7396-73-2 ● Ostvareno sredstvima Županijske udruge slijepih Split i radom volontera ● Sva prava pridržava: 2020.©Muzeji Ivana Meštrovića.


SVEUČILIŠNA GALERIJA U KAMPUSU

Program započinje u 18 sati otvaranjem izložbe Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2022. Izložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini. Na izložbi se prezentiraju radovi tri diplomantice iz klase red. prof. (T) Nine Ivančić: Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić; te troje diplomanata iz klase red. prof. (T) Viktora Popovića i doc. Art. Neli Ružić: Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić. Teorijska mentorica svih diplomskih radova je izv. prof. dr. sc. Blaženka Perica.

Program se nastavlja koncertom filmske glazbe i originalnih skladbi za mandolinu splitskih autora u izvedbi Gradskog mandolinskog orkestra "Sanctus Domnio" iz Splita s početkom u 19 sati.

Na programu će biti djela I. Tijardovića, V. Sunka, T. Kalebića, N. Rote, E. Morriconea, J. Lennona, P. McCartneya i dr.

Dirigent: Vladimir Lukas /Koncert majstorica: Ivana Kenk Kalebić

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio je osnovan 1990. godine s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja, te se nalazi se pod vodstvom dirigenta Vladimira Lukasa. Orkestar je održao velik broj koncerata u domovini i inozemstvu, redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota, gdje odnosi prve nagrade. Bio je sudionik brojnih međunarodnih festivala i natjecanja te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Pored ostalih nagrada i priznanja, Sanctus Domnio je dobitnik i Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu.

Na svom repertoaru orkestar ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble, te prerade skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. Prije svega je prepoznat kao vrstan interpret izvornih skladbi za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih autora te je kao kvalitetan izvođač potakao više skladatelja da krenu sa skladanjem glazbe za ove instrumente, pa mu je više skladbi i posvećeno. Posebno se posvetio izvođenju suvremene mandolinske glazbe hrvatskih skladatelja, a na njima zasnivajući i programe svojih nastupa u inozemstvu, po čemu je poznat u europskim mandolinskom krugovima.


GALERIJA UMJETNINA SPLIT 

Galerija umjetnina je otvorena za sve posjetitelje od 16 sati do ponoći, a uz postav zbirke posjetitelji besplatno mogu posjetiti izložbu Nina Ivančić "Retrospektiva" i izložbu Denis Butorac "Noću je hladnije nego vani" te po promotivnim cijenama u muzejskom dućanu kupiti izdanja Galerije umjetnina. Pripremili smo i posebni program: u 19 sati predavanje dr. sc. Zvonko Maković: Nina Ivančić i Nova slika; a u 21 sat otvorenje izložbe "Rastavi, sastavi, nastavi" u postavu zbirke Galerije umjetnina (1. kat). 


Galerija Škola, Škola likovnih umjetnosti, Split 

Izložba Bože Balova u Školi likovnih umjetnosti uvest će vas u fantastičan svijet VR animacije i 3d animacije. Ovaj talentirani umjetnik mlađe generacije koji djeluje (i) iz splitskog Prime Render Studija prikazuje tipične malomišćanske ‘scene’, obične lokalne prizore ‘naslikane’ njegovim doista jedinstvenim likovnim jezikom, ali ne klasičnog, već digitalnog slikarstva. Moći ćete vidjeti kratke animirane sekvence Božinih likova s ulice koji hodaju u likovno nabijenim video loopovima, ali i kompleksnije scenografije i animacije, a dio radova će se trebati pogledati i VR naočalama.


Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Split  

U Noći Muzeja planiran je program u vremenu od 18 do 23 sata tijekom kojeg naši posjetitelji mogu razgledati: stalni postav Malakološke zbirke Bakotić, izložbu Oblici kroz vrijeme – fosilna fauna iz bogatog fundusa Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta, Muzeji su bitni – postersku prezentaciju dijela bogate aktivnosti Prirodoslovnog muzeja na međunarodnim kongresima i simpozijima i video projekciju muzejskog dokumentarca ‘Povijest Prirodoslovnog muzeja’, a tijekom manifestacije organizirana su besplatna stručna vodstva kroz izložbe.


Riznica splitske katedrale  

Muzejska zbirka ‘Riznica splitske katedrale’ smještena je u palači Skočibučić-Lukaris na zapadnoj strani Peristila, nekadašnje Plokate sv. Dujma. U prizemlju su ostaci kružnog hrama posvećenog Kibeli i kasnoantičkog zida s nišama. Ako vremenski uvjeti dopuste za posjetitelje željne noćnog pogleda na grad pod Marjanom bit će otvoren zvonik sv. Dujma.


ZVJEZDANO SELO MOSOR

Program koji udruga ‘Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost’ priprema za manifestaciju Noć muzeja 2023. bit će kao i ranijih godina proveden u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, kako za one najmlađe, tako i za odrasle. Pored toga, na prigodan način će biti ostvarena veza i s glavnom temom Noći muzeja, a bit će upriličeno i tradicionalno znanstveno-popularno predavanje. Ako vremenski uvjeti to dopuste, program će biti okončan astronomskim promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Splitski PROMET uvodi posebne autobusne linije za Noć muzeja:  

HNK – ZVONČAC – HNK

18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00, 24:00, 01:00 sat;

TRASA LINIJE: HNK - Sinjska - Livanjska - Vukovarska – Velebitska – Matice Hrvatske - Ulica Slobode - Kralja Zvonimira - Zagrebačka -  Livanjska - Domovinskog rata - Gundulićeva - Zrinsko  Frankopanska - Ulica Sedam Kaštela - Gunjačina - Šetalište Ivana Meštrovića - ZVONČAC - Put Dražanca - Put Meja - Gunjačina - A. G. Matoša - Kavanjinova - Starčevićeva - Gundulićeva - Dom. rata - Vukovarska - Velebitska – Matice Hrvatske  - Ulica Slobode - Kralja Zvonimira - Zagrebačka - Sinjska – HNK

TERMINAL SUKOIŠAN –  ZVJEZDANO SELO

17.00h - DVA AUTOBUSA,

19.00h - DVA AUTOBUSA

ZVJEZDANO SELO - TERMINAL SUKOIŠAN

21.30 h – JEDAN AUTOBUS,

00.30 h – TRI AUTOBUSA,

PRIJEVOZ NA NAVEDENIM LINIJAMA ZA PUTNIKE JE BESPLATAN.


DOM KULTURE ZVONIMIR SOLIN

18:00 - 19:00 / Dječji program / Galerija Zvonimir

IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA

OŠ don Lovre Katić Solin, OŠ Vjekoslava Paraća Solin, OŠ kraljice Jelene Solin, OŠ kralja Zvonimira Solin,

OŠ Manuš Split, OŠ Plokite Split, NKG "Don Frane Bulić" Split

19:30 - 23:00 / Izložba / Galerija Zvonimir

IVAN MIRKOVIĆ (1893. - 1988.) - IZLOŽBA S RAZLOGOM

u povodu 130. obljetnice rođenja

20:00 - 23:00 / Izložba / Biblioteka Zvonimir

VJEKOSLAV PARAĆ - NOVE AKVIZICIJE

20:30 - 21:30 / Koncert

VEČER TALIJANSKIH CANZONA I EVERGREENA

solisti: Nera Gojanović, Vladimir Garić / uz klavir: Gordana Pavić

ARHEOLOŠKI MUZEJ U SPLITU - PRIRUČNA ZBIRKA I ARHEOLOŠKI LOKALITET SALONA

Na prostoru arheološkog lokaliteta Salona odvit će se igrano-dokumentarna predstava ‘Šetnja s don Franom’ (stručno vodstvo kroz Salonu) koja dočarava lik i vrijeme don Frane Bulića. ‘Šetnjom’ ćete doznati brojne zgode i nezgode s kojima se don Frane suočio tijekom istraživanja Salone, a uz to ćete upoznati arheološki lokalitet i kulturnu baštinu antičke Salone.

17.00 – 18.00 OTVARANJE ZAPADNOG ULAZA U SALONU

18.30 – 19.15 OTKRIVANJE BISTE DANSKOG ARHITEKTA I POČASNOG GRAĐANINA GRADA SOLINA EJNARA DYGGVEA (TUSCULUM)

19.30 – 21.15 IGRANO – DOKUMENTARNA PREDSTAVA “ŠETNJA S DON FRANOM” (TUSCULUM)

*Arheološki muzej organizira besplatan prijevoz autobusom do antičke Salone (polazak u 18h ispred glavnog ulaza Muzeja, povratak u 21.30h).

Posjetitelje Salone očekuju topli napitci i slastice, a muzejske publikacije prodavat će se po umanjenoj cijeni.

GAŠPINA MLINICA

18.00 – 21.00 MANIFESTACIJA “VRATIMO ŽIVOT MLINICI” (GAŠPINA MLINICA)

U sklopu Noći muzeja u Gašpinoj mlinici održat će se manifestacija “Vratimo život mlinici” koju organizira TZ grada Solina s udrugom Solinjani i novim koncesionarom Gašpine mlinice (OPG Marušić). Manifestacijom se želi prikazati kako je izgledao život u mlinici u stara vremena kroz odjeću, hranu i izložene artefakte te vođeni obilazak mlinice.

Posjetitelji će moći besplatno kušati tradicionalnu dalmatinsku hranu (fritule, pršut, sir) te uz topli čaj uživati u nastupu Ivana Rapića na gitari.

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA (UHBDDR SOLIN)

17.00 – 24.00 ZBIRKA EKSPONATA IZ DOMOVINSKOG RATA

Svoja vrata u Noći muzeja posjetiteljima će otvoriti Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata sa svojom impresivnom Zbirkom eksponata iz Domovinskog rata koja se nalazi u Zvonimirovoj 121 (preko puta Gradske knjižnice Solin).

KULTURNI CENTAR "DON FRANE BULIĆ" (VRANJIC)

18.30 - OTVARANJE IZLOŽBE "OTVORILI SMO ŠKRINJE I KONOBE NAŠIH PREDAKA”


MUZEJ GRADA KAŠTELA
Predstavljanje projekta „Dubrovački šudar – Dumanjski ubručić” u 18 sati, u 20 sati je otvorenje izložbe „Metabiolizam” autorice Alme Čače, golemim okomitim vapnenačkim hridima viškog zavičaja, njihovim strukturama oblikovanim prirodnim silama,  složenošću, uslojenošću,  kolopletu mijena i atmosfera koje se oko njih stvaraju; promeće se u filozofska promišljanja o čovjekovoj egzistencijalnoj, nutarnjoj  dinamici, o sličnostima  očitovanima  kako u konstanti nestalnosti, tako  i u čvrstoj ukorijenjenosti   preobražavajući  se u doživljaj i znak.   Vladajući crtežom i gestom autorica uspješno  transponira misaonost, vizije, predodžbe  i doživljaje  u ono što nazivamo apstraktnim ekspresionizmom ili preciznije apstraktnim pejzažem koji je polazište i izgovor za vlastitu poetiku proživljavanja drame, erupciju kontrolirane  gestualnosti i nužnost stvaranja vlastitog estetskog otiska  u vremenu.

Recentnim ciklusom Alma se otvorila novim mogućnostima  i sve većim formatima, što joj pruža, osim slikarskog platna i uporabu drugih materijala poput plastičnih folija i laganih, netkanih  prozirnih bijelih  tkanina. Slike se na tim providnim, nježnim podlogama promeću  u samostalne objekte "gledljive" s obje strane. Istodobno njihova preklapanja u prostoru čine veću cjelinu prilagođenu prostoru izlaganja čime postiže obilježja  site-specific  instalacije... (iz predgovora kataloga izložbe, Mirela Vujević Duvnjak)

Bit će i stručna vođenja kroz izložbe „Potopljeni Sikuli” u Vitiriju i „Sto godina Vile Nike” u Kaštel Starom.  


MUZEJ GRADA TROGIRA

    • 18:30 – Katarinina kuća – priča o palači i muzeju – storytelling tura

Interperetatorica baštine, Doris Čavka, u ovoj kostimiranoj storytelling turi utjelovljuje plemkinju Katarinu Garagnin – Fanfognu koja vodi posjetitelje kroz svoju kasnobaroknu palaču u Trogiru – palaču u kojoj je smješten Muzej grada Trogira. Katarina, zanimljiva žena izuzetno snažnog karaktera – vjerujte nam – uistinu ima što ispričati. 

    • 20:00 – otvaranje izložbe Suradnja je važna! – Trogir HUB, LUT i Muzej grada Trogira

Suradnja je važna!, izložba na kojoj će se predstaviti rezultati likovnih radionica nastalih u okviru EU projekta „Grad Trogir- inovativno-edukacijski centar društvene inkluzije urbane aglomeracije Split“ otvorit će se u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira u 20:00 sati. Radionice su se odvijale tijekom 2022. godine, a bile su namijenjene osobama s invaliditetom i mladima do 25 godina starosti.

Na radionicama su, pod vodstvom Livije Markovine, prof., sudjelovali Sandra Mikelić, Dora Čabraja, Vesna Šantić, Davorka Ćuk, Marta Zec, Ella Zgodić, Ema Piteša, Lana Brkan, Nina Đolonga, Sara Paraman, Emma Grgurić, Petra Rimac, Sara Jejina, Lovre Grabovac i Elija Svilan. Dođite razgledati njihove likovne radove u koje su unijeli mnogo truda i rada – izložba će biti otvorena do 4. veljače, od ponedjeljka do petka, 10:00 – 12:00 sati.

    • 21:00 – Bolje upoznaj Muzej grada Trogira!

Svi posjetitelji koji žele znati više o Muzeju grada Trogira u 21:00 će moći krenuti u stručnu šetnju palačom Garagnin – Fanfogna te na taj način od kustosica saznati koje sve priče o gradu i njegovim ljudima pričaju predmeti izloženi u stalnom postavu…

    • 18:00 – 23:00 – Razgledaj Muzej! – besplatan ulaz u Muzej grada Trogira za sve posjetitelje.


KLIS

Od 18 sati do ponoći u tvrđavi Klis može se pogledati izložba fotografija o Klisu Ive Pervana te razgledavanje muzejskih izložaka uz stručno vođenje.

U 19 te u 21 sat je noćni obilazak tvrđave uz pratnju Kliških uskoka.

 

MAKARSKA

U petak 27. siječnja je manifestacija Noć muzeja čijem se obilježavanju i ove godine pridružio Gradski muzej Makarska koji tako svim posjetiteljima nuditi besplatan ulaz i razgledavanje Interpretacijskog centra Veliki Kaštel u Kotišini.

Posjetitelji će unutar Interpretacijskog centra Veliki Kaštel u Kotišini, u periodu od 16:00 – 21:00 sat, imati priliku uz stručno vodstvo razgledati unutrašnjost kaštela izgrađenog tijekom Kandijskog rata u 17. st., kao i multimedijski sadržaj postavljen u istome. Pritom će posjetitelji po prvi puta imati priliku isprobati nove VR naočale koje prikazuju ”let orla” nad Makarskom i Kotišinom.


STARI GRAD

Noć muzeja u Galeriji Stratico, Stari Grad

U 18 sati otvorenje izložbe s izborom iz zbirke fotografija Petra Ruljančića (1904. - 1918.).

Organizatori su Frane Božiković, vlasnik zbirke, Agencija za upravljanje Starogradskim poljem i domaćin Dominikanski samostan sv. Petra Mučenika u Starom Gradu.


Zavičajni muzej u Medovu Docu

Muzej, uz crkvu svetog Roka, bit će otvoren od 19 sati. Moći ćete razgledati bogatu etnografsku zbirku, samljeti žito na potpuno očuvanim žrvnjima ili pak sjesti za čuvenu singericu i zapjevati “Sidila sam za mašinom, šila sam…” Organizatori su se pobrinuli da ne ostanete gladni tako da ćete moći probati domaći važo (grah) s kobasicama, domaće ušćipke (uštipke) i privrte te sve zaliti čašicom vina ili rakije iz naših pitomih vrtača. Večer će nam uljepšati naši gosti KUD Dikovača iz Zmijavaca te KUD Zvuci kamena i krša, kao i domaći gangaši.


Povijesni muzej Poljica u Gatima

U Povijesnom muzeju Poljica u Gatima u 19 sati bit će predstavljena knjige NAŠIČKE UŽANCE autora Miljenka Vikića. Nastupit će Kulturno umjetnička udruga Mosor Gata, guslar Ivan Marušić i Nikolina Radmilo Pivčević.


MUZEJ SINJSKE ALKE

Stalni postav Muzeja Sinjske alke u pratnji s alkarima i alkarskim momcima u odorama možete posjetiti u Noći muzeja u petak, 27. siječnja, od 18 do 23 sata.

Akademski kipar Hrvoje Dumančić će modelirati svoju skulpturu u ambijentalnom ugođaju tako da će publika u Muzeju sudjelovati u stvaranju umjetničke skulpture i pritom se družiti s umjetnikom. U glazbenom dijelu programa sudjelovat će klape Cetinjani, Cetinjanke i Vrilo.

Za djecu je organizirana igra ‘Potraga za alkarskim blagom’ u kojoj će moći svi sudjelovati. Cilj igre je da djeca što pažljivije prouče postav muzeja. Kroz potragu će otkrivati pojedine fotografije, citate, tekstove i slike prikazane u muzeju i na listiću bilježiti gdje se nalaze.


MUZEJ U TRILJU

Ovogodišnja Noć muzeja šalje poruku ‘Muzeji su važni!’, a mi želimo nadodati da je važno sudjelovati! Pozivamo vas da nam se pridružite i sudjelujete u programima koje nudimo u Noći muzeja koja će se održati u petak 27. siječnja 2023. godine.

Druženje ćemo započeti u 18 sati edukativnom radionicom za djecu naziva Mitovi i legende u stripu, a u 20 i 22 sata zajedno razgledati tematsku izložbu Arheološko blago Cetine i stalnu izložbu Tilurij – rimski vojni logor. Izložbe su popraćene suvremenim tehnološkim pomagalima; 3D vizualizacijama i modelima, renderiranim fotorealističnim scenama i elementima potpomognute stvarnosti.

Raspored:

18.00 – 19.00

Radionica Mitovi i legende u stripu

Triljski kraj obiluje narodnim pričama, mitovima i legendama koji su usmenom predajom sačuvani sve do danas. Legenda o Mamut-agi i Legenda o gavranu nam govore o mističnoj prošlosti srednjovjekovnih utvrda Čačvina i Nutjak. Radionica sudionicima pruža mogućnost da slavne legende prikažu u stripu.

20.00 – 20.30 i 22.00 – 22.30

Stručno vodstvo stalnim postavom i izložbom Arheološko blago Cetine

Izložba prezentira nalaze koji proizlaze iz korita rijeke, a čuvaju se u fundusima muzeja u Trilju, Sinju i Splitu. Navedeni su pokretni nalazi samo dio „blaga“ jer pravo bogatstvo leži u spoznajama i saznanjima o stanovnicima Cetinske krajine u kasnom brončanom i ranom željeznom dobu.


CENTAR ZA KULTURU BRAČ

“Noć muzeja” na otoku Braču ove je godine u znaku 100. godišnjice turizma u Bolu.

Cjelogodišnji program velike obljetnice započet će upravo u Noći muzeja u petak 27. siječnja u Galeriji umjetnina “Branislav Dešković”. Organizatori Centar za kulturu Brač i Turistička zajednica Općine Bol predstavit će projekt “ Izložba u nastajanju #BOL100 ”, uz bogat gastronomski i glazbeni program od 19 do 23 sata.

Glavna ideja izložbe je putem dokumenata, artefakata i svjedoka vremena prikazati razvoj turizma u Bolu. Postav koji će biti otvoren u petak samo je mali dio materijala koji svjedoče o bogatoj povijesti turizma, a kroz ovaj projekt u sljedećih nekoliko mjeseci obogaćivat će se bolska stoljetna turistička priča. Radi se o participativnoj izložbi u "konstantnom nastajanju" za koju je najvažnije aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u bilježenju priča i prikupljanju izložaka. Postav će se nadopunjavati tijekom godine što će omogućiti posjetiteljima uživanje u uvijek novim izložbenim sadržajima, simbolizirajući samu regenerativnu prirodu turizma kao socio-kulturnog fenomena.

Možete nam ispričati svoja sjećanja koje ćemo zabilježit kamerom ili nam donijeti ponešto od vaših uspomena. Imat ćete priliku kušati neka od jela iz ponude čuvenog bolskog “Pansiona Vidošević” 1941. godine koje će pripremiti kuhar Josip Eterović, a učenici Srednje škole Bol počastit će nas maštovitim tradicionalnim jelima na novi način. Kroz glazbeni vremeplov provest će vas bračka klapa “Kuroj” i u svom eklektičnom stilu - DJ Mathew Bee.

Popratni program odvijat će se u Galeriji Centra za kulturu Bol gdje će se, bez prestanka prikazivati film “Čiči - biči: Bolski turizam u doba korone” autora Ivice Jakšića Čokrića Pukota, najgorljivijeg borca protiv turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.