Hrvatski radio

Radio Split

2. Mediteranski ženski festival

02.10.2020.

10:05

Autor: RS

2. Mediteranski ženski festival

2. Mediteranski ženski festival

Foto: - / -

Nakon uspješnog prvog izdanja festivala, udruga Domine priređuje 2. Mediteranski ženski festival s ciljem promicanja aktivizma, ženskih prava, ženske umjetnosti i stvaralaštava. Upravo je fokus na žene i žensko stvaralaštvo ono što ovaj festival čini jedinstvenim.

Glavna tema ovogodišnjeg MedFemFest-a, koji će se odvijati od 2. do 10. listopada, je ženski rad u vremenu krize i nevidljivost žena u javnim prostorima Grada.

Program festivala je u potpunosti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji stoga će se veliki dio odvijati online. Festival se otvara javnom akcijom ''Radnice Mediterana, gdje su vaša prava?''. Akcija započinje u petak, 2. listopada u 18:00 sati ispred udruge Domine (Bosanska 4) odakle će započeti šetnja gradom i posjet mjestima značajnim za ženski rad. Na ovaj način se želi odati počast ženi radnici, upozoriti na neregulirane radne uvjete, izloženost žena diskriminaciji na radnim mjestima te na potplaćenost žena. U godini kada se obilježava 25 godina od donošenja Pekinške platforme za zajedničko djelovanje k ravnopravnosti žena i muškaraca, želimo naglasiti da je područje ekonomskog osnaživanja predispozicija za postizanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca u javnom i privatnom životu.

Festival završava 10. listopada, na godišnjicu smrti splitske heroine Palmine Piplović, otkrivanjem murala posvećenog upravo njoj. Otkrivanje je predviđeno u 12:00 sati u Palminoj 3 (Varoš). Nakon prošlogodišnjeg murala posvećenog Zdravki Krstulović ovime u splitski javni prostor unosimo još jedno žensko lice.

Cjelokupni program festivala možete pronaći na mrežnoj stranici udruge domine.hr. Online filmske večeri vezane su za ženski pokret, žene i rad i jednakost plaća, webinari i online konferencija. Bit će prikazan i pobjednik Pula Film Festivala, Tereza 37. Scenaristica filma, također dobitnica Zlatne arene za najbolji scenariji i glavna glumica je splitska glumica Lana Barić, a film će se prikazati u 9. listopada u Beton kinu u 18:00 sati.

Zbog epidemiološke situacije broj mjesta u kinu će biti ograničen te je nošenje maski obavezno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.