Hrvatski radio

Radio Split

21 pomorski prekršaj u proteklih tjedan dana

20.06.2022.

13:15

Autor: PU Splitsko-dalmatinska

Pomorska policija

Pomorska policija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Početkom glavne turističke sezone, povećao se i broj različitih događaja na moru, a u cilju prevencije, ali i sankcioniranja protupravnih ponašanja, policijski službenici Postaje pomorske policije Split intenzivnije vrše nadzor i kontrolu. U proteklih sedam dana policijski službenici Postaje pomorske policije Split sankcionirali ukupno 21 prekršaj iz različitih zakona vezanih uz sigurnost plovidbe.


Policijski službenici Postaje pomorske policije Split sankcionirali su ukupno 5 prekršaja takozvanog „glisiranja“ - vožnje plovilom na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale kojom se ugrožava sigurnost osoba i to na području Hvara, Šolte i Čiova. Policijski službenici su u proteklom tjednu sankcionirali također 9 prekršaja iz Pomorskog zakonika vezano uz prekrcaj osoba - prekomjeran broj osoba na plovilu, 3 prekršaja iz Pomorskog zakonika zbog neposjedovanja isprava za upravljanje plovilom i 4 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice.

Policijski službenici će i dalje tijekom čitavog ljeta i turističke sezone u cilju prevencije nastaviti obavljati nadzor i kontrolu na moru. Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

S obzirom na trenutačno povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi zabilježili što manje negativnih događaja - poručuju iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.