Hrvatski radio

Radio Split

26. Božićna regata Jedriličarskog kluba Zenta

17.12.2021.

10:37

Autor: Jedriličarski klub Zenta

Regata

Regata

Foto: JK Zenta / JK Zenta

Jedriličarski klub Zenta organizira u subotu 18. 12. tradicionalnu Božićnu regatu, 26. po redu. Pokrovitelj je Turistička zajednica grada Splita.


Start je u subotu u 11 sati ispred Zente. Ruta je Zenta - bova kod hotela Lav -Zenta (pomoćni cilj) - bova iza Instituta - Zenta. Očekuje se tridesetak krstaša na startu.

Regata se organizira s ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu novog motora gumenjaka koji bi se koristio za školu jedrenja.

Upute za jedrenje

1. ORGANIZATOR JK «ZENTA»

2. PRAVILA

Primjenjivat će se: Regatna pravila WORLD SAILING 2021.- 2024. (RP), Posebni propisi sigurnosti za odobalne regate HJS za regate 4. kategorije, Upute za jedrenje, Međunarodni propisi za izbjegavanje sudara na moru, te obavijesti RO i organizatora, koje će biti oglašene najmanje sat i po prije početka. Obavijesti mogu mijenjati upute za jedrenje.

Jedriti će se po OPEN razvrstavanju krstaša.

Upute za jedrenje prevladavaju u slučaju nesuglasja između navedenih pravila.

Obavezno poštivanje smjernica organizatora jedriličarskih natjecanja -Koronavirus (SARS-Cov-2) i COVID -19 bolest dostupno na www.hjs.hr

3. PRIOPĆENJA NATJECATELJIMA:

Priopćenja natjecateljima objavljivat će se na službenoj oglasnoj ploči ispred škole jedrenja JK "ZENTA".

Svaki natjecatelj dužan je obavještavati se putem oglasne ploče.

4. SIGNALI NA KOPNU:

Signali na kopnu isticati će se sa zapadnog lukobrana lučice Zenta.

5. RASPORED NATJECANJA (JEDRENJA):

Subota 18. prosinca 2021.

    • 11:00 h, start navigacijske regate

    • Organizirano proglašenje pobjednika neće se održati zbog pandemije. Preuzimanje nagrada prema dogovoru na mobitel 091 945 73 91.

6. KURŠEVI:

START ISPRED LUČICE ZENTE – KOMUNALNA PLUTAČA ispred LAVE (udaljenost cca 3 Nm) – OBAVEZAN PROLAZ KROZ POMOČNI CILJ ISPRED LUČICE ZENTA – ZELENA PLUTAČA IZA INSTITUTA – CILJ ISPRED LUČICE ZENTA

    • Duljina ruta je cca 13 Nm.

7. OZNAKE:

Oznaka na startu, pomoćnom cilju i cilju biti će žuta plutača.

Oznaka na istoku žuta željezna plutača ostaviti lijevo (u smjeru ESE prema Hotelu Lav (približna udaljenost od početka 3 NM)

Oznaka na zapadu zelena oznaka iza Instituta ostaviti lijevo (približna udaljenost od pomoćnog cilja 3,5 NM)

8. POČETAK:

Natjecanje će započeti prema pravilu 26 isticanjem signala upozorenja 5 minuta prije signala početka.

Pored signala na kopnu proceduru starta će se davati preko radio stanice, kanal 77. Linija starta u Splitu bit će postavljena između koplja s narančastom zastavom na kopnu na kraju zapadnog lukobrana lučice Zenta i žute plutače u smjeru juga. Signali će se davati sa kopna kod koplja s narančastom zastavom.

9. PREURANJENI START:

Regatni odbor će nastojati na VHF kanalu 77 objaviti broj na jedru jedrilica koje preuranjeno startaju. Propust ili pogreška u obavještavanju radio vezom ne može biti osnova za ispravak plasmana. Ovime se mijenja pravilo RP 62.1(a).

10. CILJ:

Linija cilja u Zenti bit će između koplja koje će istjecati narančastu zastavu s lijeve strane na kraju zapadnog lukobrana lučice Zenta i žute oznake s desne strane usidrene na oko 50 mu smjera jug.

11. 1. Pomoćni cilj je obvezni prolaz ispred lučice Zenta kroz liniju starta između koplja s narančastom zastavom s desne strane i žute oznake s lijeve strane.

12. VREMENSKA OGRANIČENJA:

Vremensko ograničenje je 15:00 sati za prolazak kroz cilj u Zenti.

13. RADIO VEZA:

Radni kanal RO je VHF 77. VHF radio uređaji na jedrilicama sudionicima moraju biti uključeni za vrijeme trajanja regate na radnom kanalu RO. U slučaju odustajanja ili havarije član posade mora čim prije o tome obavijestiti RO putem VHF radio stanice.

14. PROSVJEDI:

Pismene prosvjede potrebno je uručiti Regatnom odboru najkasnije 60 minuta nakon prolaska prosvjedujuće jedrilice kroz cilj. Regatni odbor bit će smješten u uredu organizatora JK Zenta u Splitu.

Obrasci za prosvjede bit će dostupni kod regatnog odbora. Prosvjedi se moraju tamo dostaviti do vremenskog ograničenja za prosvjede.

Priopćenja o prosvjedima te mjestu i vremenu saslušanja, objavit će se na oglasnoj ploči najkasnije 90 minuta nakon isteka vremenskog ograničenja dolaska u cilj.

15. BODOVANJE:

Primjenjuje se jednostavnim sustavom bodovanja. U slučaju izjednačenih bodova primijeniti će se pravilo više boljih plasmana, te ako je i to izjednačeno bolji je krstaš koji ima kraće ukupno jedno vrijeme.

16. ODGOVORNOST:

Svaka jedrilica, te svi natjecatelji sudjeluju u regati na vlastitu odgovornost. Vlasnik i njegov predstavnik moraju poduzeti mjere osiguranja i pokriti sve rizike uključivši i one prema trećim osobama.

Organizator i Regatni odbor otklanjaju svaku odgovornost za moguću štetu ili nezgode jedrilica, natjecatelja ili trećih osoba, bilo na moru ili kopnu prije, za vrijeme i poslije regate, ili od posljedica proizišlih od same regate.

Dužnost je i odgovornost vlasnika, njegovog predstavnika ili kormilara da su trup, jarboli, jedrilja, motor i oprema u dobrom stanju te moraju upoznati posao sa mjerama sigurnosti na jedrilici.

Pravo i odgovornost je svake jedrilice odlučiti se startati, nastaviti jedriti ili se povući iz regate. Vidi pravilo 4 – Odluka o natjecanju!

Činom kada Regatni odbor prihvati Prijavu za regatu svake pojedine jedrilice, ne znači da je prihvatio i odgovornost za njenu sigurnost za vrijeme regate.

17. PLASMAN

Plasman jedrilica koje ne dovrše cijeli kurs navigacijskog jedrenja odrediti će se na temelju prolaska kroz pomoćni cilj.

UPOZORENJE: Prilikom prolaza ispred Gradske luke Split ne smije se ometati redovni brodski promet te izbjegavati jedrilice optimist koje bi se mogle naći na tom području!!

REGATNI ODBOR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.