Hrvatski radio

Radio Split

26. lipnja prijevremeni izbori za splitskog gradonačelnika i Gradsko vijeće

25.06.2022.

22:32

Autor: Radio Split, HINA

Lokalni izbori

Lokalni izbori

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Nakon nešto više od godinu dana od redovitih lokalnih izbora, na prijevremenim izborima u nedjelju 26. lipnja 2022. Splićani biraju novog gradonačelnika ili gradonačelnicu i novo Gradsko vijeće. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati, a glasači mogu birati između devet kandidata za gradonačelnika Splita i 11 lista za 31 člana Gradskog vijeća. Reporteri Radio Splita javljat će se tijekom dana iz Gradskoga izbornog povjerenstva te nakon 19 sati iz sjedišta stranaka i izbornih stožera kandidata, koji će komentirati prve izborne rezultate, koji se očekuju u 21 sat.

"Na ovim prijevremenim izborima pravo glasa imaju 146.573 građana koji će moći glasovati na 163 glasačka mjesta," rekao je Hini potpredsjednik splitskog GIP-a Vuko Adžić Katalinić. 

U utrci za splitskog gradonačelnika su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, lista grupe birača koju nosi Ante Franić, lista HDZ/HSS-a, lista HNS/Laburisti, Mostova lista, lista političke platforme Možemo i Nove ljevice, lista Nezavisne liste mladih i HSLS-a, lista Pametno za Split i Dalmaciju, lista SDP/HSU-a te lista HGS-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.