Hrvatski radio

Radio Split

30 godina 72. bojne Vojne policije

13.12.2021.

14:50

Autor: Denis Šabić

Orkestar HRM

Orkestar HRM

Foto: HRT / HRT

U Domu HV-a u Lori u Splitu održana je prigodna svečanost povodom 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije. Neizmjerno sam zahvalan svim hrvatskim braniteljima koji podržavaju i podupiru sve ono što činimo za razvoj moderne Hrvatske vojske, hvala im na primjeru kako se voli Domovina, poručio je ministar obrane Mario Banožić. Izvijestit će Denis Šabić.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić nazočio je u ponedjeljak 13. prosinca 2021. godine obilježavanju 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije u Splitu.

Počast poginulim pripadnicima Bojne izaslanstva odala su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, nakon čega je u crkvi sv. Ante na Poljudu služena misa zadušnica za umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje koju je predvodio don Branimir Projić.

Obilježavanju 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika, nazočio je i izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike komodor Damir Dojkić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih hrvatskih branitelja Špira glavnoga Jankovića, izaslanik načelnika branitelja Oruža . general-bojnik Boris Zdilar, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici koordinacije udruge proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Na svečanoj akademiji održanoj je u Domu HV „general bojnik Ivo Jelić“ predsjednik Udruge 72. bojne Vojne policije umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić dodijelio je plaketu Ministarstvu obrane Republike Hrvatske koju je uručio ministarstvu Mariju Banožiću.

Ministar obrane istaknuo je kako su nas hrvatski branitelji životima i djelima obvezali na usmjeravanje napora prema blagostanju, sigurnosti i stabilnosti hrvatske države te kako je odrastao sa željom da svoje znanje i napore nesebično uloži u boljitak hrvatske države.

„Neizmjerno sam zahvalan svim hrvatskim braniteljima koji podržavaju i podupiru sve ono što činimo za razvoj moderne Hrvatske vojske. Vaše sudjelovanje u procesu promišljanja prilikom donošenja odluka o važnim strateškim pitanjima koja se tiču ​​daljnje modernizacije i opremanja hrvatskih Oružanih snaga od neprocjenjive važnosti za nas kao Vladu Republike Hrvatske", rekao je ministar obrane i naglasio kako je obveza Vlade osiguranje kvalitetnih uvjeta života i rada svakog čovjeka, stvaranje okvira za snažne iskorake.

„Hvala vam što ste uzor mlađim generacijama, hvala što ste nam ostavili jasan putokaz kako se voli i slana za svoju domovinu“, rekao je ministar obrane i zahvalio pripadnicima 72. bojne Vojne policije na svemu što su učinili tijekom Domovinskog rata.

„Znali ste se suočiti s neprijateljem, osjetili ste kako domoljublje, želja za slobodom i mirom, postaju vodilja prema pobjedi. Imali ste vjeru u svoje sposobnosti. Malo je bojišta na kojima nije bilo vojnih policajaca, pripadnika 72. bojne“, rekao je ministar obrane posebno se prisjetivši dvanaestero poginulih pripadnika Bojne među kojima je i jedna pripadnica.

Predsjednik Udruge 72. bojne Vojne policije umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić kazao je kako je riječ o postrojbi koju je krasilo junaštvo i hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i neovisnost istaknuvši posebno 12 heroja koji su život položili na oltaru.

Plakete su na svečanosti u Domu HV-a dodijeljene i Ministarstvu hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu, a dodijeljene su i povelje Udruge 72. bojne Vojne policije.


72. bojna

72. bojna

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.