Hrvatski radio

Radio Split

30. godišnjica oslobodilačke akcije Peruća

26.01.2023.

13:30

Autor: Ivona Jakić

Ivan Vuko i Zdravko Škarpa

Ivan Vuko i Zdravko Škarpa

Foto: HRT / HRT

28. siječnja obilježava 30. godišnjica akcije Peruća kojom su potpuno neplanirano postrojbe Hrvatske vojske snažnim protunapadom za svega nekoliko sati protjerali srpske snage s brane Peruča, a koju su prethodno okupatori minirali.

Pobunjeni Srbi su pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića aktiviran aktivirali 30 tona eksploziva, koji su prethodno postavili u samu unutrašnjost brane. Cilj napada Hrvatske vojske bio je osloboditi branu Peruća, otkloniti opasnost od miniranja brane te spriječiti katastrofalne posljedice u slučaju nastanka vodenoga vala iz Perućkoga jezera. U akciji Peruća poginu je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Sudionici te akcije bili su sugovornici Ivone Jakić - umirovljeni časnici hrvatske vojske, bojnik Ivan Vuko i pukovnik Zdravko Škarpa. U siječnju 1993. Ivan Vuko bio je načelnik inženjerije 126. brigade Hrvatske vojske, a Zdravko Škarpa bio je ratni zapovjednik 126. brigade i zapovjednik akcije Peruća.


Vuko i Škarpa

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor

Foto: HTV / HRT

O oslobodilačkoj akciji Peruća govori i povjesničar dr. se. Ante Nazor:

Ante Nazor

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.