Hrvatski radio

Radio Split

30. svibnja opet će biti Dan državnosti

30.05.2018.

12:45

Autor: Josip Krželj

foto: Dalmacijadanas

foto: Dalmacijadanas

Foto: - / -

"Prije točno 28 godina u Hrvatskoj je konstituiran prvi demokratski saziv Hrvatskog sabora. Ovaj veliki dan smo sve do 2000. godine obilježavali kao Dan državnosti, vrhovni državni blagdan " poručio je danas predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik Petar Škorić.

 

  

 "Taj blagdan je služio  slavljenju svih napora koje je hrvatski narod činio kroz  višestoljetnu povijest da očuva i svoj identitet i u najtežim vremenima, a to je činio upravo kroz instituciju Hrvatskog sabora!To tijelo je bilo branik same opstojnosti hrvatskog naroda i njegovog jedinstva i upravo ovaj dan, dan kada je mlada hrvatska demokracija zaživjela, zaslužuje imati taj časni naziv. Na toj povijesnoj prvoj sjednici, uz brojne goste iz hrvatskog iseljeništva i vjerskih zajednica, za predsjednika Sabora imenovan je Žarko Domljan, a za predsjednika dr. Franjo Tuđman. Nakon toga je uslijedila sveukupna nacionalna euforija na prepunom Trgu bana Jelačića gdje je, uz pjesmu i brojne hrvatske barjake, hrvatski narod obilježio taj veliki povijesni dan i još jednom pokazao svoju želju za ostvarenjem hrvatske neovisnosti i suverenosti. Vlast na čelu sa Ivicom Račanom i Stipom Mesićem je, kako bi i na simboličan način izbrisala sve ono što se veže za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, izmijenila Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj te ukinula 30. svibnja kao Dan državnosti. Ovaj dan je i dalje, neovisno o jako štetnom i nerazumnom potezu SDP-ove koalicijske vlasti, u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda ostao vrhovni hrvatski blagdan. Danas živimo u razdoblju kada postoji više državnih blagdana kojima obilježavamo događanja s početka 90-ih godina, a kolektivna svijest i emocija je u potpunosti razvodnjena. Očigledno je kako veliki broj hrvatskih građana uopće ne zna točan datum Dana državnosti, kao ni ostalih državnih praznika, a dobar dio ne poznaje povijesne događaje koji su se na te dane zbili. Čak je i idejni tvorac tog novog koncepta uređenja državnih blagdana Ivo Škrabalo u više navrata izjavio kako mu je žao što je takav prijedlog prihvaćen. Ovim putem želim izraziti želju i volju većine hrvatskih građana, a to je da Vlada Republike Hrvatske pokrene proceduru izmjena i dopuna Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj i ponovno 30. svibnju da naziv Dana državnosti. Smatram kako bi se tim činom hrvatski nacionalni blagdani obilježavali dostojnije, a što je, imajući u vidu štetnost sadašnjeg koncepta, u ovom trenutku od velike važnosti."S Petrom Škorićem razgova4rao je Joško Krželj...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.