Hrvatski radio

Radio Split

317 novovozaraženih. Poziv građanima iz Javnog zavoda

30.10.2020.

11:43

Autor: RS

317 novovozaraženih. Poziv građanima iz Javnog zavoda

317 novovozaraženih. Poziv građanima iz Javnog zavoda

Foto: - / -

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1082 obrađena testa danas je 317 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju, što je 30,8 posto ili skoro svaki treći testirani, 36 slučajeva više nego jučer.

Među novooboljelima 118 ih je iz Splita, iz Sinja 41, Kaštela 20, Imotskog 19, Solina 15, Prološca 14, Trilja 11, Hrvaca 9, po 6 iz Vrgorca i Runovića, iz Podbablje 5, po 4 iz Omiša, Starog Grada i Trogira, po 3 iz Dicma, Podstrane, Dugog Rata, Zmijavaca i Hvara, po 2 iz Vrlike, Okruga, Otoka, Makarske, Klisa, Šestanovca i Brela, te po 1 iz Baške Vode, Brela, Jelse, Lokvičića, Lovreća, Marine, Muća, Nerežišća, Segeta, Tučepi, Zadvarja, Zagvozda i Ciste Provo.

Od ukupnog broja novooboljelih 134 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1888 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 70 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 93 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

 

VAŽNA OBAVIJEST I UPUTE GRAĐANIMA SDŽ

Posljednjih dana naša Županija bilježi izraziti porast oboljelih od bolesti COVID-19.

Epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ulaže ogromne napore da na vrijeme obavijesti sve pozitivne osobe i prikupi podatke o njihovim kontaktima kojima je potrebno žurno odrediti mjere samoizolacije kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Nažalost, u posljednje vrijeme, zbog velikog broja pozitivnih testova, epidemiološka služba ne stiže pozvati sve pozitivne osobe na vrijeme.

Najnovijom odlukom Ministarstva zdravstva obiteljski liječnici također su ovlašteni donijeti odluke o mjerama izolacije oboljelih i samoizolacije kontakata.

Stoga se mole svi naši sugrađani koji su se testirali da obvezno ostanu u kući do pristizanja rezultata testiranja.

U slučaju pozitivnog nalaza PCR testa potrebno je HITNO SE JAVTI SVOM NADLEŽNOM LIJEČNIKU OBITELJSKE MEDICINE.

Osobe s pozitivnim testom na COVID-19 obvezne su obavijestiti svoje bliske kontakte s kojima su bili zadnjih 48 sati prije pojave simptoma bolesti zbog mogućnosti prijenosa zaraze.

(Napomena: Ukoliko pozitivna osoba nema simptome računa se 48 sati prije testiranja).

Bliski kontakti su obvezni odmah se izolirati i nazvati svog nadležnog liječnika obiteljske medicine koji će ih evidentirati u sustav i odrediti im mjere samoizolacije.

Apeliramo na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana, jer se jedino tako može zaustaviti daljnje širenje epidemije.  

Zahvaljujemo svim građanima na strpljenju i dosadašnjem poštivanju preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa te podsjećamo na one osnove – pravilno nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka te učestalo pranje ruku i dezinfekciju - pozvali su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.