Hrvatski radio

Radio Split

22:04 / 15.06.2022.

Autor: Mladen Vuković

350 pjesama Edija Gotovca na Youtubeu

Edi Gotovac

Edi Gotovac

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Iznimno plodni i malo poznati splitski glazbenik Edi Split na Youtube kanalu ima više od 350 svojih pjesma, no uopće ga ne zanima zarada, bitno mu je samo da znatiželjnici otkriju pjesmu, poslušaju i uživaju u njoj ako ih takne u dušu ili srce. Zanimalo nas je tko stoji iza imena Edi Split, jer smo u proteklih nekoliko godina u našoj emisiji Kad se smijah tad i bijah objavili tridesetak njegovih šaljivih pjesama.

To je Edi Gotovac. Rođen je 24. 11. 1964. u Splitu, pohađao je osnovnu školu na Sućidru (u bivšoj državi zvana „Đordano Borovčić Kurir“) te srednju trgovačku (doli ispod Marjana u ''šumarskoj'' školi).

Odakle Vam ljubav za glazbom?

- Imam neke glazbene korijene, moj pokojni stari, Nikola, svi su ga zvali Nikša, piva je u zboru ''Brodosplit''. Ja i on se okladili ko će prvi snimit ploču, on je dobija okladu, snimija je dvi LP ploče sa zborom a ja nijednu! – šali se Edi na spli'skoj čakavici.

Volim glazbu od malih nogu, više se ne mogu ni sitit kad sam kupija prvu gitaru, a bit će tu negdi krajem osnovne škole, a kumovali su i Beatlesi tome, prvu ploču od njih sam kupio 1974. (s 10 godina), njihov album ''Help'' (oni su se već bili raspali) i glazba me tad totalno zaludila...

Slijedile su slavne i opjevane splitske osamdesete!

- Tih davnih '80-tih sam svirao u više amaterskih rock grupa, ''Rebus'', ''Amadeus'', svirke su bile pretežno po splitskim frontama, najviše u TOK-u (Tehnički omladinski klub), disco club Shakespeare, zatim u okolici Splita, Gata, Supetar, Povlja, Makarska, Radmanove mlinice… Kada smo svirali u Povljima, jedan čovjek nas je snimao i dvadesetak godina kasnije na Youtubeu je postavio 5 kratkih videa, tada sam bio u grupi ''Amadeus'', pjesme su bile od mog rođaka Dražena Jonjića (on je sada u Ministarstvu obrane u Zagrebu, pukovnik po činu), a samo neke moje. Imao sam tada 23 godine čini mi se, bila je to 30. travnja 1987. godine, krivo je datum napisan na Youtubeu, ako me prepoznate na snimci svaka čast, ni sin me nije prepoznao.Jeste li snimili koju pjesmu u studiju?

- Moja pjesma „Ti si sve'' je bila svirana i na Radio Splitu krajem osamdesetih, a snimali smo je u Klisu u studiju grupe ''Stijene'' kod Marina Limića koji je i vodio snimanje i nadopunio ju je i oplemenio sa svojom dionicom na klavijaturama pri kraju pjesme.

Grupa Amadeus se uskoro raspala?

- Nakon zaposlenja članova grupa se raspala a onda je došlo moderno doba kompjutera. Ja sam imao neke svoje pjesme snimljene u studiju kod Pupija i prebacio sam ih u digitalni format i objavio na Youtubeu i tad je sve počelo. Jednostavno glazba sama izlazi iz mene, ma ne prođe ni 10-ak dana da ne napišem neku pjesmu, nekad dođe samo stih, nekad cijela pjesma, nekad u paketu pjesma s melodijom, a moderna tehnologija pomogne da odmah zabilježim i otpjevam melodiju, inspiracija je sve, od ljubavi do politike. I nikad ne znaš kad će banuti nadahnuće, u tri sata ujutro, za ručkom ili u šetnji gradom...

Objavljujete samo na svom Youtube kanalu?

- Imam više kanala na Youtube, najviše pod imenom Edi Split. Sve sam u svom kućnom studiju odsviram i otpjevam, zato većina pjesama ima „demo“ kvalitetui, ali ne brinem za to. U nekoliko pjesama sam koristio tuđu glazbu, na poznate hitove sam otpjevao svoje stihove i mislim da je ispalo dobro. To je jače od mene, uživam u tome. Mislio sam se da li ih objaviti na webu ili ne, ali onda rekoh: ma neka, ko želi slušati neka sluša, ko ne ok, nisam ni prijavljen za autorska prava na Youtubeu jer me novac ne zanima, ovo mi je baš gušt...

Koje su vam najpopularnije pjesme, s najviše klikova?

- Najviše lajkova ima ''Kako je slatka'' - 46.394, znači više od 1% Hrvata, hahaha, a ne smin reć o čemu je, ali razazna se brzo. Na drugome mistu je ''Govna 2'' s 15.301 lajkom, a treće ih već više dili... Preko 300 pjesama mi je na Youtubeu i to samo u zadnjih 8 godina sam ih napisao, a ima i dosta starih koje sam napisao nakon raspada grupe ''Amadeus'' pa tamo do 1996. godine.

Pjesme su vam angažirane, aktivističke, kritizirate društvene mane, volite satiru!

- Volim satiru, a i kako mi u Dalmaciji kažemo, zajebant sam, tj. zafrkant i guštam nasmijavat ljude, a politika je dušu dala za takve stvari. Inače, nastojim u svaku pjesmu ucijepiti poruku ljubavi, nade, mira. Budimo dobri jedni prema drugima, poštujmo se, živimo i uživajmo… Uostalom, kao i svaka druga pjesma na ovome svijetu.

Edi, samo naprijed, slušat ćemo se i dalje!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.