Hrvatski radio

Radio Split

57. obljetnica prvog prijenosa Hajduka na Radio Splitu

22.03.2016.

13:33

Autor: Davor Marić, Marko Miličić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HNK Hajduk i HRT obilježili su danas, u trofejnoj sali Poljudske ljepotice, zajednički povijesni datum – prisjetili su se 22. ožujka 1959. godine, dana kada je Radio Split prvi put uživo sa Starog placa prenosio nogometnu utakmicu između Hajduka i Crvene zvezde, koju je Hajduk dobio rezultatom 4:1.

Utakmicu je prenosio akademik prof. dr. Davorin Rudolf, u to doba mladi 25-godišnji reporter Radio Splita. Darivanjem dresa s brojem 57 – koliko je, naime, proteklo godina od toga povijesnog prijenosa – Hajduk i njegova Uprava na čelu s Marinom Brbićem pridružili su se čestitkama ovogodišnjih velikih jubileja Hrvatske radiotelevizije, koja će 15.-og svibnja proslaviti 90 godina radija i 60 godina televizije.

 

Akademik Rudolf najprije je podsjetio na simboliku Hajdukova i svoga rođendana – on je rođen, a Hajduk utemeljen na isti dan 13. veljače. Potom se prisjetio stanja u redakciji Radio Splita: uz Marinka Bojića i Miljenka Smoju, on je bio jedan od tek trojice novinara Radio Splita koji su pratili sva zbivanja – od politike i kulture do sporta. Kako je kao bivši junior Hajduka, u kojem je trenirao u doba slavnog barba Luke Kaliterne, znao najviše o nogometu izabran je za reportera koji će prenositi utakmicu sa Starog placa.

 

Rudolf se prisjetio vremena kad je napustio novinarsku karijeru, ali je kao član Uprave i njezin nesuđeni predsjednik nastvio djelovati u Hajduku, ali i kadrova koje je doveo na Radio Split i koji su nastavili sportski program: Ede Pezzija – koji je cijelu karijeru proveo na Radio Splitu i Zdravka Reića, koji se vratio pisanom sportskom novinarstvu i Slobodnoj Dalmaciji. I zaključio: Hajduk je mitski klub, nešto što se voli, s čime se živi!

Kroničar Hajduka Jurica Gizdić pročitao je sastav Hajduka koji je istrčao na travnjak 22. ožujka 1959., od kojih su živa nažalost još samo četiri igrača. Zvonko Bego, koji je iz penala zabio prvi gol za Hajduka u toj utakmici, kazao je kako se samo sjeća da je malo zastao, sukladno tadašnjim pravilima pucanja jedanaesterca, vratar se bacio u desnu stranu, a on je zabio gol u suprotni kut.

U ime HRT -a i Radio Splita, rukovoditelj splitskog Centra Davor Marić zahvalio se Hajduku, na čestitkama u povodu velikih obljetnica HRT-a. Zahvaljujući akademiku Rudolfu istakao je zadovoljstvo što će u novom, drugom Izdanju Leksikona radija i televizije, biti upisano ime Davorina Rudolfa kao reportera Radio Splita, čija cjeloživotna karijera je obilježena profesionalnom izvrsnošću, a njegov prijenos od 22. ožujka 1959. ostaje mala, ali zlatna nit, zapisana u povijesti Radio Splita i Hrvatske radiotelevizije.

 

!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.