Hrvatski radio

Radio Split

60 godina Pravnog fakulteta u Splitu

16.12.2021.

14:39

Autor: HRT Radio Split

Pravni fakultet u Splitu

Pravni fakultet u Splitu

Foto: HRT / HRT

Ove godine Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu obilježava 60 godina svog postojanja. 1961. godine, osnivanjem Pravnog fakulteta, osnažena je ideja kreiranja pravnog studija i njegove prakse na mediteranskim prostorima naše domovine - u Južnoj Hrvatskoj.


Pravni fakultet započeo je radom kao visokoškolska ustanova na kojoj se poučavalo pravnu znanost s ciljem obrazovanja budućih odvjetnika, sudaca, javnih službenika, nastavnika na pravnim studijima, kao i svih onih kojima će se primjenjivati ​​pravnih propisa kao osnovna djelatnost. U proteklih 60 godina naši su profesori generacije studenata ustrajno prenosili ono najvrjednije, svoje znanje i pravne vještine.

Pravni fakultet u Splitu danas izvodi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, stručni studij i poslijediplomske studije u polju pravnih znanosti. Zahvaljujući vrhunskim sveučilišnim nastavnicima i stručnjacima iz prakse, tijekom 6 desetljeća fakultet je uspješno završio više od 12 tisuća diplomiranih pravnika, što predstavlja iznimno vrijedan ljudski, stručni i znanstveni potencijal koji je usmjeren razvoju i primjeni pravnih znanosti.

Fakultet je od osnivanja bio prepoznatljiv kao učilište koje štiti nacionalni identitet o čemu svakako svjedoče događanja vezana za Hrvatsko proljeće 1971. godine, kao i ona iz Domovinskog rata 1991. Naši su studenti i profesori dali značajan doprinos stjecanju neovisnosti i samostalnosti hrvatske države kao i njezinom međunarodnopravnom subjektivitetu. U tim su složenim procesima, kao i danas, obavljali zahtjevne državne, političke i javne funkcije, sudjelovali u izradi mnogih zakonskih tekstova i međunarodnih pravnih izvora.

Svečana sjednica održat će se 17. prosinca 2021. (petak) s početkom u 11:30, najavili su s Pravnog fakulteta. 

Dvorana Pravnog fakulteta u Splitu

Dvorana Pravnog fakulteta u Splitu

Foto: Pravni fakultet / Pravni fakultet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.