Hrvatski radio

Radio Split

7. kongres sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku

03.05.2022.

11:00

Autor: Vukičević Zoran HRT radio Split

Neven Melvan

Neven Melvan

Foto: Vukičević Zoran / HRT Radio Split

U Dubrovniku je od 27. do 29. svibnja održan 7-i kongres sindikata pomoraca Hrvatske . Trodnevni skup okupio je hrvatske sindikaliste , međunarodne inspektore Međunarodne Federacije transportnih radnika (ITF) i brojne voditelje sindikalnih pomorskih udruga u svijetu. Bio je tu i predsjednik ITF-a  Steven Cotton a kao poseban gost iz Odese,  preko zoom platforme, pozdravne riječi i zahvalnost hrvatskim kolegama uputio je i vođa sindikata pomoraca iz Ukrajine Oleg Grigoryuk kojeg je najavio novi, stari glavni tajnik sindikata Neven Melvan a čije je javljanje ispračeno ovacijama:

Predsjednik ITF Stephen Cotton održao je nadahnuti pozdravni govor ali podsjetio na nedavna događanja upravo u srcu pomorske industrije, u Ujedinjenom kraljevstvu, gdje je također bilo pokušaja ostruiranja rada sindikata i inspektora. Kompanija P&O FERRIES podijelila je britanskim pomorcima 800 otkaza i ukrcala zamjensku jeftiniju posadu. Inspektori ITF-a su ovlašteni da posjećuju brodove u svim lukama VELIKE BRITANIJE te na sve brodoveu vodama VELIKE BRITANIJE s čijih brodova pomorci traže intervenciju.

Sindikalisti su optužili kompaniju da upravlja piratskom organizacijom koju tvore privremeni pomorci bez iskustva, bez treninga koji su iskorištavani na nesigurnim trajektima....što se nakon toga događalo dobra je pouka svima koji misle da je snaga sindikata i medija slaba....kazao nam je upravo predsjednik ITF Stephen Cotton: 

Hrvatski pomorci su naš izvozni brend, brojke nas već godina čine jednom od pomorskih velesila a uloga sundikata je ljudima na moru pružiti svu potrebnu pomoć i maksimalnu zaštitu u ostvarivanju prava Koordinator ITF inspektora Romano Perić se osvrnuo na slučajeve u kojima im nije bila dozvoljena kontrola stanja na brodovima a koji su posebno bili učestali  tijekom pandemijske krize 

Neven Melvan i Oleg Grigoryuk

Stephen Cotton ITF

Stephen Cotton ITF

Foto: Vukičević Zoran / HRT Radio Split

Steven Cotton ITF

Stephen Cotton poziv na ujedinjenje....

7. Kongres sindikata Pomoraca Hrvatske u Dubrovniku

7. Kongres sindikata Pomoraca Hrvatske u Dubrovniku

Foto: Vukičević Zoran / HRT Radio Split

Romano Perić koordinator inspektor ITF

Klapa HRM-a

Klapa HRM-a

Foto: Vukičević Zoran / HRT Radio Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.