Hrvatski radio

Radio Split

7 milijuna kuna za 11 projekata

09.07.2015.

14:41

Autor: Vedrana Krstić Ivaniševićž

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Splitu na današnjoj je svečanosti obilježilo završetak i predstavilo ostvarene rezultate projekta „Jadranska mreža za transfer tehnologije”, svog dosad najvećeg projekta kojeg je samostalno koordiniralo. Projekt je potaknuo razvoj transfera znanja i tehnologije te komercijalizacije istraživačkih rezultata na visokoobrazovnim institucijama i javnim istraživačkim institucijama, a u konačnici će doprinijeti povećanju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki na lokalnom i međunarodnim tržištima te ukupnog gospodarskog rasta regije.

Gotovo 7 milijuna kuna vrijedan je projekt Jadranska mreža za transfer tehnologije i do sada je najvrijedniji projekt financiran iz sredstava Europske unije koji koordinira Sveučilište u Splitu. Financiran je u sklopu Fonda za ulaganje u znanost i iinovacije a omogućio je suradnju sveučilišta, instituta i gospodarstva.

Prijavljeno je 11 projekata njihova komercijalna vrijenost je pola milijuna eura, izjavio je Voditelj projekta TT Adria, Nikola Balić.

U dvije godine trajanja projekta potpisano je 10 ugovora o suradnji između gospodarstva i istraživača, pripremljeno je 20 projekata spremnih za komercijalizaciju a upravo su u procesu pregovori za prvo licenciranje tehnologije jednoj inozemnoj tvrtki. Nikola Balić potvrdio je da su nositelji projekata pretežito tehnički fakulteti, FESB, Građevinsko-arhitektonski,Medicinski , čak i Kineziološki fakultet.

Od inovacija u ronjenju, do ribarskih alata i inovacija u tehnologiji, ponešto od toga uskoro ćemo vidjeti i na policama trgovina, najavio je Balić.

Kroz projekt je zaposleno i 7 mladih stručnjaka a ovim je uz mnogobrojne koristi za znanstveno gospodarsku zajednicu dana podrška komercijalizaciji intelektualnog vlasništva splitskog Sveučilišta .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.