Hrvatski radio

Radio Split

7 tisuća volontera zasadilo 80 tisuća sadnica

21.11.2020.

16:13

Autor: RS

7 tisuća volontera zasadilo 80 tisuća sadnica

7 tisuća volontera zasadilo 80 tisuća sadnica

Foto: - / -

U subotu je držana šesta i posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka - najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s HGSS-om i Hrvatskim šumama. Ovo je ukupno 23. akcija pošumljavanja

od kada je Boranka pokrenuta 2018. godine, a u akcijama je do sada sudjelovalo više od 7000 volontera koji su posadili više od 80000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Ovime je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Ove subote pošumljavalo se požarište u splitskoj Žrnovnici, a na akciji je sudjelovalo stotinjak volontera. Osim izviđača iz Splitskog skautskog zbora, subotnjoj akciji priključili su se volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja, članovi Udruge veterana Domovinskog rata „Brodosplit“, studenti i profesori Kineziološkog fakulteta u Splitu, planinari iz HPD Kozjak i PD Gojzerice, članovi udruge studenata Oceanus, članovi Rotaract kluba Split Novi i drugi građani. Sadila se mješovito bjelogorica i crnogorica i to hrast crnika, pinjol i primorski bor u sadnicama te crni bor u sjemenu.

Ni jaka bura, koja je obilježila subotnju akciju, nije omela volontere u sadnji novih stabala. Jedna od volonterki došla je čak iz Zagreba kako bi pomogla u sadnji.

„Sudjelovala sam na Boranki posljednje dvije godine i upoznala puno novih prijatelja iz Splita. Odlična mi je ova akcija i puno je pozitivne energije i krasnih ljudi. Odlučila sam se i ove godine vratiti u Split i pomoći u obnovi šuma koje su izgorjele. Puhala je zaista jaka bura danas pa smo se šalili da je današnja Boranka postala Buranka“ – rekla nam je Sara Medved, mlada liječnica iz Zagreba.

Iako je ovo posljednja akcija pošumljavanja u ovoj godini, kampanja Boranka se nastavlja kroz edukativnu kampanju. Početkom prosinca osnovnim školama širom Hrvatske besplatno će se podijeliti 10 000 kompleta edukativnih brošura i paketića boralica – specijalnih pastelnih bojica napravljenih od pepela borova koji su izgorjeli u požarima.

Cjelokupna kampanja Boranka financira se donacijama i sponzorstvima građana i tvrtki, a glavni sponzori kampanje Boranka su Raiffeisen banka, Radenska i Karbon.

Svim volonterima na akcijama osigurana je pitka voda, sendviči, voće, zaštitne maske, radne rukavice i alat za sadnju.

Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijala za sadnju, a njihovi stručnjaci volonterima održavaju kratku edukaciju o sadnji.

Grad Split, kao partner kampanje Boranka, osigurao je besplatne gradske autobuse za prijevoz volontera od Splita do lokacija pošumljavanja i nazad.

O sigurnosti volontera brinuli su se volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava logistiku i drugu opremu za održavanje akcija, a za sve volontere osiguravaju i zaštitne maske - izvijestili su organizatori.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.