Hrvatski radio

Radio Split

12:37 / 15.06.2022.

Autor: Mladen Vuković

72 filma na 15. Festivalu mediteranskog filma u Splitu

Kino Tvrđava Gripe

Kino Tvrđava Gripe

Foto: FMFS / FMFS

U četvrtak, 16. lipnja 2022. počinje 15. Festival mediteranskoga filma Split, koji u svoje jubilarno izdanje ulazi s dva važna inozemna priznanja. Prvi put se održava uz potporu Kreativne Europe potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri, a i uoči prve projekcije britanski “The Guardian” svrstao ga je među najbolje ljetne filmske fešte Starog kontinenta.

FMFS će ovog četvrtka u Ljetnom kinu Bačvice u 21,30 sati otvoriti svjetska premijera filma "Baci se na pod" redateljice i glumice Nine Violić, a prije toga u konkurenciji "Ješke" bit će prikazan kratkometražni film "Sprovod" Šimuna Šituma. 

Tijekom deset dana održavanja 72 filma iz 30 zemalja prikazat će se na već poznatim lokacijama: Ljetno kino Bačvice, plato ispred Doma mladih i Kinoteka Zlatna vrata, ali po prvi put i u FMFS kinu smještenom unutar bedema Tvrđave Gripe. Svi dugometražni filmovi su hrvatske premijere.

15. izdanje FMFS-a donosi brojne programske i organizacijske novosti, najvažnija je uvođenje novog programa u večernjem terminu, i to upravo na lokaciji Tvrđava Gripe, a u sklopu kojeg će se prikazivati nagrađivani filmovi koji stižu iz zemalja van Mediterana.

Program "Ješke" je tijekom godina stekao veliku popularnost među FMFS publikom, pa kratki domaći film ostaje u 'prime time' terminu na Bačvicama. Autoru najboljeg filma pripast će i novčana nagrada od 15 tisuća kuna, najviša u Hrvatskoj za ovu kategoriju filma. 

Na FMFS stižu četiri regionalna festivala, ali i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima, poseban dio festivala prilagođen je djeci i mladima, a za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavlja se fokus i na video igre te sinkronizaciju filmova. U sklopu Ljetnog kina Bačvice "Split Nomad Gallery" najavljuje prodajnu izložbu limitirane edicije postera filmskih klasika koje su posebno za ovu priliku kreirali splitski kreativci.  

Organizatori stoga poručuju: "Zatrpajte" se filmovima, jer lito počinje na FMFSu!

Više detalja pronađite na www.fmfs.hr

O Festivalu nam govori direktor Alen Munitić:

Alen Munitić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.