Hrvatski radio

Radio Split

84 polupodzemna spremnika na 21 novoj lokaciji

01.06.2023.

09:02

Autor: Radio Split

Polupodzemni kontejneri

Polupodzemni kontejneri

Foto: Čistoća Split / Čistoća Split

Čistoća d.o.o Split otvorila je 84 polupodzemna spremnika na 21 novoj lokaciji. Dio stanovnika gradskih kotara Bol, Gripe, Lokve, Lovret, Kocunar i Sućidar tako će odsad miješani komunalni otpad, papir, biootpad te plastiku, metal i tetrapak odlagati u polupodzemne spremnike. Dosadašnji kontejneri bit će uklonjeni.


Spremnici su postavljeni na adresama Tršćanska 63 u kotaru Bol, Križanićeva 2 na Gripama, u kotaru Lokve u Stepinčevoj kod kućnih brojeva 11 i 27, Šižgorićevoj 6, 18 i 24 te na adresi Kranjčevićeva 27. Na Lovretu polupodzemni spremnici nalaze se u Lovretskoj ulici 15 te Putu Skalica 23. Stanovnici Kijevske 1 te Mosećke ulice kod kućnih brojeva 10, 26, 56 i 68, također će odsad koristiti polupodzemne spremnike. U kotaru Sućidar otvoreno je 6 novih lokacija s polupodzemnim spremnicima. Riječ je o Paraćevoj 80 i 102, Kukuljevićevoj 3, 15 i 23 te Novakovoj 22c.

Do kraja ljeta 2023. godine, bit će postavljeno ukupno 385 polupodzemnih spremnika, a tijekom sljedeće godine još dodatnih 400. Osim postavljanja novih spremnika, proteklih nekoliko mjeseci intenzivno radimo i na informiranju građana Splita o novom sustavu odvajanja otpada. Edukacijom građana ubrzavamo proces učenja o pravilnom odvajanju otpada te postepeno smanjujemo količine koje se odlažu na Karepovac, istaknuo je Andrija Čaljkušić, glavni analitičar Operativno tehničke službe Čistoće d.o.o. Split, zadužen za koordinaciju i postavljanje polupodzemnih spremnika.

Podsjetimo, spremnici sa smeđim poklopcem namijenjeni su odlaganju biootpada, oni s plavim poklopcem za papir, spremnici sa žutim poklopcem za plastičnu, metalnu i tetrapak ambalažu, dok se u spremnike s crnim poklopcem odlaže miješani komunalni otpad. Staklo građani nastavljaju odlagati u tamno zelene spremnike na zelenim otocima, dok tekstil, obuću i veće količine otpada mogu odlagati na mobilnim reciklažnim dvorištima ili reciklažnim dvorištima Orišac, Karepovac i Pujanke.

Važno je istaknuti da će odvajanjem korisnog otpada u za to predviđene spremnike, građani Splita direktno utjecati na uštedu energije i smanjenje količine otpada kojeg više nije moguće reciklirati, a koji značajno zagađuje tlo, vodu i zrak, poručuju iz Čistoće d.o.o. Split.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.