Hrvatski radio

Radio Split

Akcija "Splitu s ljubavlju" na Badnjak nudi 5000 porcija bakalara

23.12.2015.

16:09

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija i ove godine, na Badnjak, organiziraju manifestaciju "Splitu s ljubavlju" na kojoj će nakon gradonačelnikove i županove čestitke točno u podne, građanima biti podijeljeno oko 5 tisuća porcija bakalara.

Program će se sutra održati pred hotelom Bellevue - na Trgu Franje Tuđmana, gdje će biti postavljen veliki lonac s bakalarom.

U loncu promjera 2 metra i 60 centimetara, koji su splitski škverani prije jedanaest godina izradili baš za tu prigodu, kuhat će se 200 kilograma bakalara i 500 kilograma krumpira, a ta će delicija biti pripremljena po tradicijskoj dalmatinskoj recepturi - na crveno. Kuharima će u podjeli hrane pomagati članovi Volonterskog centra Udruge MI, učenici Turističko- ugostiteljske škole, Pete gimnazije "Vladimir Nazor", Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju te članovi Udruge Lastavice.

Vodeći kuhari već danima pripremaju to tradicionalno posno jelo, istaknuo je predsjednik udruge kuhara Željko Bremec.

I Solinjani časte

Sutra, na Badnjak priređuje se bogati izložbeni program u sajamskim kućicama, a u 10 sati pučki pivači oživjet će stari običaj kolendavanja obilaskom solinskih domova uz tradicionalne napjeve. Grad Solin će svoje sugrađane sutra u podne počastiti s 500 porcija bakalara, fritula i jabuka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.