Hrvatski radio

Radio Split

Alka će se održati i u Vukovaru

11.02.2017.

11:59

Autor: Božena Romac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Viteškoga alkarskog društva dr. Stipe Jukić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u dvorcu Eltz su potpisali Povelju o održavanju Svečane Sinjske alke u Vukovaru. Svečana Alka u Vukovaru će se održati u subotu, 6. svibnja, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Svečana Sinjska alka u Vukovaru će se održati na stazi koja će biti postavljena u Županijskoj ulici, od dvorca Eltz prema Vukovarskoj bolnici, a alkari će na njoj prove održavati 8 dana prije alkarskog nadmetanja. 

Najuspješniji  alkar na Svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru neće biti slavodobitnik već pobjednik.

Osim pokroviteljice predsjednice Grabar Kitarović, pobjednika Alke i njegovog momka darovat će i domaćini i to za tu prigodu posebno izrađenim zlatnim dukatom, koji je napravljen u tri primjerka i dvije veličine. Po jedan primjerak dukata pripast će pobjedniku i njegovu momku, a po jedan je namijenjen Muzeju Sinjske alke i Muzeju grada Vukovara.

Sinjska alka je do sada izvan Sinja održana samo tri puta i to 1832. godine u Splitu u čast austro-ugarskog monarha, 1922. u Beogradu u čast ženidbe kralja Aleksandra i 1946. u Zagrebu u čast kongresa omladine Jugoslavije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.