Hrvatski radio

Radio Split

Američki nosač zrakoplova ponovno u splitskoj luci

11.02.2022.

12:36

Autor: HRT Radio Split

Američki nosač zrakoplova

Američki nosač zrakoplova

Foto: Siniša Poljak / Siniša Poljak

Američki nosač zrakoplova "Harry S. Truman", stigao je u Hrvatsku i svoj drugi posjet Splitu. Američko veleposlanstvo u Zagrebu - najavljujući višednevni boravak nosača u splitskom akvatoriju priopćilo je kako će idućih dana pred Splitom biti usidrena i norveška fregata "Fridtjof Nansen". Sidrenje u Bračkom kanalu potvrdio je i splitski lučki kapetan Željko Kuštera.

USS Harry S. Truman

USS Harry S. Truman

Foto: Hrt / Hrt

Kapetan Kuštera

Američki nosač zrakoplova Harry Truman brod je iz klase nosača Nimitz: dug 333 metra, širok 77 i visok 74 metra. Može ponijeti 90 zrakoplova i helikoptera, a posada može brojati i do 6250 članova. Plovi brzinom većom od 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine.

Nastavljajući razvijati partnerske odnose s Hrvatskom, "Truman" i njegova posada u Splitu će sudjelovati i u humanitarnoj akciji u Dječjem domu "Maestral". Posada će imati priliku obilaska grada i okolnih prirodnih i povijesnih znamenitosti, a građani ga - ovog puta - neće moći posjetiti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.