Hrvatski radio

Radio Split

Analogne fotografije "Mirno more" Lucije Drače

31.12.2021.

11:10

Autor: Foto klub Split

Lucija Drača

Lucija Drača

Foto: Lucija Drača / Foto klub Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u prvim minutama Nove godine očekuje nas tradicionalna Novogodišnja izložba kao prvi kulturni događaj u Hrvatskoj u 2022. godini, a tom će prigodom biti otvorena samostalna izložba mlade splitske autorice Lucije Drače.

Lucija Drača rođena je 1994. u Splitu. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje trenutno radi kao copywriterica u kreativnoj agenciji Señor. Prvi je put u Fotoklubu Split izlagala 2011. sa 16 godina i osvojila prvo mjesto za kolekciju koja je te godine bila uvrštena u izložbu povodom 100. rođendana Fotokluba Split. Deset godina nakon vraća se u isti prostor sa samostalnom izložbom analognih fotografija Mirno more.

Ciklus analognih fotografija Mirno more topla je mediteranska priča koja će posjetitelje, u ovo zimsko doba, vratiti na osunčane obale ljeta, u trenutke fjake i guštanja i nepodnošljive lakoće življenja. Kako u predgovoru izložbi piše povjesničarka umjetnosti Ana-Marija Petričević: ''Ono što odlikuje fotografije su prirodna, topla, usporena bilježenja života, istraživanja odnosa tijela s okolinom i momentima.(...) nema teških isčitavanja, podsvjesnih poruka, nedorečenosti. Ovo su radovi usporenih trenutaka, detalja, prostora u kojima su svi u svojim najprirodnijim verzijama, i gdje je to dovoljno jer ne treba biti ništa osim tog trenutka.''

Izložba ostaje otvorena do 22. siječnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije Fotokluba Split.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.