Hrvatski radio

Radio Split

Antiratni plakati i skulptura Borisa Šituma

10.04.2022.

17:49

Autor: Mladen Vuković

Šitumov plakat u Cisti Provo

Šitumov plakat u Cisti Provo

Foto: Mladen Vuković / HRT

Splitski likovni umjetnik Boris Šitum nedavno je izložio novi plakat u "galeriji" na otvorenom u svom rodnom mjestu Cisti Provo, a u subotu, 9. travnja, svečano je predstavljena metalna skulptura "Košulja" od lišća" u kvartu u kojem živi - u parku ulice Dinka Šimunovića na Trsteniku u Splitu.

Na panou "galerije na otvorenom" u Cisti Provo umjetnik Boris Šitum je postavio jumbo plakat s likom Vladimira Putina i porukom 'Smrt je blizu'.

- Smrt nam dolazi s istoka. Vjerujem da sa sobom donosi i konačni kraj Putinovog režima - rekao nam je Šitum, koji je na plakatu koristio crtež umjetnice Makuske. S druge strane panoa, ili prve ako se vozite iz smjera Imotskoga, postavljen je plakat sa slikom Borisa Dvornika iz Smojine TV serije "Velo misto", u kojoj tumači lik brijača Meštra, s riječima: "... i zapanti sinko, ja san oduvk bija kontra onih ča pucadu, a za one u koje se puca". Jasna podrška žrtvama napadnute Ukrajine.

Tim oglasnim prostorom zadnjih godina koristi se i splitska udruga Kvart i Udruga hrvatskih likovnih umjetnika Split, i osim Šituma, svoje često avangardne i angažirane likovne radove izlagalo je u proteklih 14 godina šezdesetak umjetnika iz cijele Hrvatske. Podsjetimo, prvi Borisov postav „In gedanken“ ili „U znak zahvalnosti“ – hommage njemačkoj marki, postavljen je 29. lipnja 2008. godine, baš na blagdan sv. Petra, ujedno dan župe i općine Ciste Provo i to uz potporu Galerije umjetnina Split. Otvorenje je uveličala skupina mještana tradicionalnom pjesmom - gangom.

Šitumov plakat 2 u Cisti Provo

Šitumov plakat 2 u Cisti Provo

Foto: Mladen Vuković / HRT

U parku na Trsteniku je među čempresima, na mjestu stabla koje je polomio grom, postavljena je metalna Šitumova skulptura ''Košulja od lišća'' - prvonagrađeni umjetnički rad 40. Splitskog salona, a realizirana je zahvaljujući investicijskoj potpori Grada Splita.

 ''… 'kako da im rečem odakle mi košulja od lišća', središnji je stih pjesme Nikole Martića po kojem je Boris Šitum nazvao svoju konačno izvedenu intervenciju u drvoredu čempresa na visoravni kojom na jugoistočnoj strani završava splitska četvrt Trstenik, s pogledom na Biokovo u daljini. Kad kažem konačno, želim istaknuti da je za istoimenu instalaciju Šitum nagrađen glavnom nagradom Splitskog salona 2018. godine na temu prostorno i sadržajno specifične, ideologijom nekontaminirane skulpture namijenjene postavu u javnom prostoru. Nagrada je podrazumijevala angažman organizatora, splitskog HULU-a i ostalih javnih kulturnih institucija poput Galerije umjetnina, koje su uistinu kod gradske uprave i lobirale za njezin postav. Da li zbog ove sinergije ili zbog izuzetne autorove upornosti, no postav je dovršen za splitske uvjete velikom brzinom, u nepune četiri godine. Time je sve ugroženija javna površina u Splitu dobila jedan od rijetkih prostornih znakova koji nisu nadahnuti poviješću i ideološkim mijenama, već iskonskim umjetničkim zorom koji nas vraća na Martićev šarmantno kolokvijalni stih...''  piše Branko Franceschi u popratnom katalogu.

Košulja od lišća

Košulja od lišća

Foto: HULU Split / HULU Split

U Cisti Provo će od utorka 12. travnja biti novi jumbo plakat umetnika. Evo što o tome i skulpturi "Košulja od lišća" kazao Boris Šitum:  

Boris Šitum

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.