Hrvatski radio

Radio Split

Baldasar: Milanović me uvijedio, a ja sam mu vratio

15.05.2016.

15:31

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gost emisije "Nedjeljom u dva" bio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Govorio je o raspuštanju gradske organizacije SDP-a, Zoranu Milanoviću te optužbama na svoj račun da je popuštanjem desničarima u Splitu relativizirao fašizam.

Odluka Predsjedništva o raspuštanju splitskog SDP-a još nije konačna i treba je potvrditi Glavni odbor, kazao je na početku emisije Baldasar. Dodao je kako se mentalno pripremio na to i kako on nastavlja svojim putem sa svojom listom, a već mu se javilo tridesetak ljudi koji će ići s njim i sigurno se neće vraćati u SDP. Osobno mu je krivo što se stranka nije obračunavala s njim osobno, a ne i s ostalim članovima. Smatra kako u SDP-u neće ostati ni Davor Bernardić.

Nije se držao vlastite najave da će dati mandat na rasplaganje ako Zlatko Komadina izgubi izbore u Splitu jer se, kako je rekao - 'nitko u stranci nije držao svojih obećanja, sve je otišlo u krivo i radi se bez ikakvih kriterija'. S predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem od izbora više nije direktno kontaktirao'. Dodao je samo kako mu je Milanović na Glavnom odboru prije unutarstranačkih izbora pristupio i osobno ga uvrijedio, na što mu je on odgovorio uvredom 'po dalmatinski'. Smatra da se i Karamarko i Milanović 'približavaju autokraciji', ali da je Karamarko u tom smislu 'teža kategorija'.

'Od 35 vijećnika u Splitu - SDP ima njih 8 i odluke o novim spomenicima su prošle proceduru', kazao je Baldasar odgovarajući na pitanje o 'skretanju udesno'. Govoreći o polaganju vijenca na spomenik 9. bojnoj HOS-a 'Rafael Boban', kazao je kako je kako gradonačelnik morao predstavljati sve građane grada Splita te kako se tamo samo išao pokloniti braniteljima Hrvatske, a sve u svrhu pomirbe. Komentirao je da je možda u tom slučaju nastupio 'pomalo naivno'. Dodao je kako za njega nema dileme - ustaški pokret je zločinački. Nikad nije bio na Bleiburškom polju, ali smatra da smo zbog podjela - 'na dobrom putu da upropastimo budućnost'. O Josipu Brozu Titu misli da je ostavio veliki trag i kako je ipak više pozitivac. 

Smatra da je afera Ane i Tomislava Karamarka i njihov odnos s Josipom Petrovićem - ozbiljna afera i institucije ju moraju istražiti. Također je kazao kako 'njegova afera' - davanje 25-godišnje koncesije na Turističku palaču u Splitu stranačkom sponzoru - nije afera, jer je natječaj bio transparentan, a DORH ga je provjerio. 'Ne radi se o pogodovanju jer je ponuda bila najbolja. Tko smo mi da branimo nekome da radi?', upitao je Baldasar. Dodao je kako će godišnje od toga Grad zaraditi 7 milijuna eura, a vratit će mu se objekt u koji je uloženo 2 milijuna.

Kao direktor Kompasa, koji se uoči rata počeo raspadati, otišao je kao predstavnik u Italiju, međutim, dao je otkaz i 1990. počeo raditi za jednu talijansku tvrtku. 'Optužbe da sam pobjegao zbog rata plasirao je SDP', kazao je. Tijekom rata je dolazio u Split, a 1998. se vratio zbog nostalgije i kako bi djeca srednju školu pohađala u Splitu. Dodao je kako je iz Italije tijekom rata slao pomoć. Godine 1999. učlanjuje se u SDP. Uspješno je, kazao je, povezao struje Marina Jurjevića i Ranka Ostojića i nekoliko godina poslije 'usprkos drugima' - postao gradonačelnik. 

Snimku emisije na linku:

http://vijesti.hrt.hr/335021/gost-emisije-nedjeljom-u-dva-je-ivo-baldasar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.