Hrvatski radio

Radio Split

6. priredba "Marinković nas spaja" opet uživo u Visu

07.04.2022.

14:48

Autor: Bogoljub Mitraković / Zbirka Ranko Marinković

Plakat

Plakat

Foto: Memorijalna zbirka Ranko Marinković Vis / Zbirka Ranko Marinković

Memorijalna zbirka Ranko Marinković i Grad Vis, uz podupiratelje Društvo hrvatskih književnika, Zakladu HAZU, Splitsko-dalmatinsku županiju i Nautički centar Komiža, organiziraju 6. kulturno-znanstvenu manifestaciju Marinković nas spaja u gradu Visu od 7. do 10. travnja 2022. godine. Ovogodišnja je tema Rankova drama Glorija, a nakon dvije pandemijske godine i skupa "na daljinu", ovogodišnji susreti su uživo na Marinkovićevu rodnom otoku.

Evo što nam je o programu kazala voditeljica Memorijalne zbirke profesorica Nina Vojtek Šabić.

Nina Vojtek Šabić

U katalogu susreta Marinković na spaja se navedi:

Uz niz kulturnih događanja, izložbi, književnih večeri i slično Memorijalna zbirka Ranko Marinković iz Visa utemeljila je 2016. godine manifestaciju pod nazivom Marinković nas spaja koja okuplja učenike iz različitih hrvatskih sredina koji tijekom nekoliko dana na Visu, uz stručno vodstvo svojih nastavnika, ali i uglednih sveučilišnih profesora i znanstvenika, proučavaju Marinkovićeva djela, uvijek na nov, inovativan i kreativan način. Različite su teme obrađivane na manifestaciji MNS, ali je godine 2020. neočekivana epidemija, korona, onemogućila njezino održavanje, tako da je jubilarno peto izdanje manifestacije bilo tek u svibnju 2021. godine, ali nažalost samo u online-izdanju. Dakle, napokon je na redu MNS uživo!

Na programu su od 7. do10. travnja 2022. godine radionice s maturantima, tema im je slavna drama / mirakul „Glorija“, a ove će ih godine voditi izvanredni prof. art. dr. sc. Goran Golovko. Uz radionice predviđen je i profesorski aktiv. No, za učenike omiljena je učenička aktivnost tijekom ove četverodnevne manifestacije dio programa (a održava se subotu ujutro) nazvan Putovima Ranka Marinkovića. Tada učenici-domaćini svoje goste vode duž viške uvale, uz vodstvo profesorice Ivane Koceić. Učenici dožive mjesta Marinkovićevih opisa in situ: kreće se od poluotoka Prirova, gdje se nalaze Samostan i crkva svetoga Frane, zatim se prolazi dio grada nazvan Luka, na kojem je nekoliko značajnih „postaja“, pa sve do predjela zvanog Kut gdje se također čitaju citati i gdje se postavlja vijenac na rodnu kuću Marinkovićevu. Riječ je o kulturno-turističkoj šetnji „začinjenoj“ ulomcima uz koje se na pravi način može doživjeti literatura Ranka Marinkovića. Maturanti se time sugestivno vežu za grad i otok Vis te mjesta koja je veliki viški književnik opisao u djelima koja su ga učinila klasikom hrvatske književnosti.

Znanstveno-predavački dio programa MNS organiziran je kroz niz predavanja uglednih profesora i znanstvenika, pa tako ove godine u subotu u 18 sati u Hrvatskom domu u Visu taj će program imati više nego zanimljiv sadržaj naslovljen: Nova čitanja Ranka Marinkovića

Program:

- premijerni nastup viškog zbora

- SŠ „AMK“ – Putovima Ranka Marinkovića

- dr. sc. Dragica Dujmović Markusi – Što je stvarnost, a što privid stvarnost u djelima Ranka Marinkovića?

- Nina Vojtek Šabić, prof. - In memoriam – Tonko Maroević i Mira Muhoberac

- doc. dr. sc. Andrea Milanko – O emocijama, čudnim pričama i čudesima u Marinkovićevoj „Gloriji”

- Suzana Piacun, prof. – O stotoj obljetnici rođenja Vesne Parun

- izv. prof. dr. sc. Marina Protrka – Simetrije čuda u igri i ljubavi

- Nina Vojtek Šabić, prof. – Prezentacija mrežne stranice MZRM

- izv. prof. art. Goran Golovko – Prezentacija rada na dramskim radionicama

Iako je taj program namijenjen i tzv. široj publici, ipak su u prvom planu maturanti, oni kojima je tako lakše pripremiti se za maturu koja je pred njima i približiti im „teškog” Marinkovića. Povezuju se u druženju i učenju i kreativnosti (na radionicama) učenici iz različitih krajeva (kako i stoji u naslovu manifestacije!) upravo preko Marinkovićeva djela, potiče ih to na kreativni pristup književnosti, omogućuje učenicima izoliranih sredina druženje i razmjenu iskustava s vršnjacima iz drugih krajeva Hrvatske te time spaja Vis i Zagreb i Split i Varaždin u tumačenju i razumijevanju Marinkovićeva djela.

Ove godine u Vis dolaze maturanti Pete gimnazija „Vladimir Nazor” iz Splita s prof. Ljiljanom Mlačić-Brakus, maturanti Prve gimnazija iz Varaždia s prof. Ivanom Pintarić, maturanti Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, te prof. Dragica Dujmović-Markusi, a domaćini su maturanti Srednje škola „Antun Matijašević Karamaneo” iz Visa s prof. Ivanom Koceić.

Nedjelja je rezervirana za izlet diljem otoka te posjet grobu Ranka Marinkovića u Komiži. Organizatori očekuju da će svi sudionici, uključujući ugledne predavače, kulturne djelatnike, učenike i njihove profesore, otići iznimno zadovoljni doživljenim i naučenim, a stanovnici najudaljenijeg naseljenog hrvatskog otoka dobiti ponovno važan kulturni događaj izvan turističke sezone. Jer, kao što je rekao pokojni akademik Tonko Maroević, veliki Marinkovićev prijatelj i stalan suradnik Zbirke MZRM, „vrijeme je za nova čitanja šjor Ranka“.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.