Hrvatski radio

Radio Split

Beneficirani rad za ribare

14.05.2019.

08:44

Autor: Zoran Vukičević

Beneficirani rad za     ribare

Beneficirani rad za ribare

Foto: - / -

Konferencija o ribarstvu koja je jučer počela u Šibeniku bila je dobra prilika za uručenje priznanja zaslužnima. Za dobro uređen posao i povlačenje sredstava iz Europske unije istaknuto je niz OPG-ova i ribarskih obrta,

ali za predan novinarski rad Ministarstzo poljoprivrede zahvalilo je dvojici velikana iz naše kuće, istaknutom televizijskom novinaru Mladenu Stubljaru te našem Jadranu Marinkoviću za dogogodišnje pračenje, među ostalim, i ribara kao pomoraca.

Inače, u raspravama je naglašeno da i Europska unija vrlo pažljivo prati ribarstvo kao gospodarsku granu i nema ništa protiv da ribarima omogući beneficije i potpore kako bi održali rad.

More, ribarstvo, riba i drugi morski plodovi kao hrana nalaze se u žarištu Unije pa, nakon ovih naših posljednjih previranja oko produljenja radnog staža, valja naglasiti da ribari imaju svoj beneficirani radni staž ali tu su i ne male potpore poslodavcima kako bi zapošljavali mlade ljude jer nevelike plaće nikoga ne privlače.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji čak postoji preporuka da se poveća kvota za upis u zanimanje ribar jer na zavodu svega je 60 nezaposlenih u ovoj branši.

Pomoćnik ministra rada Dražen Opalić ponovio je Vladinu spremnost da ulaže u tu profesiju, ali valja donijeti još pokoji zakon.... i očekivati da poslodavci razumiju svoje radnike!

Dražen Opalić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.