Hrvatski radio

Radio Split

Bolest plavog jezika i na Braču

01.02.2015.

10:24

Autor: Ivona Jakić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u ponedjeljak, 2. veljače počinje akciju cijepljenja protiv bolesti plavog jezika na području cijele Hrvatske. U okviru te akcije moraju se cijepiti sva goveda, ovce i koze starije od 3 mjeseca i to dva puta, u razmaku od mjesec dana. Cijepljenje životinja je besplatno, a provode ga ovlaštene veterinarske organizacije. Vlasnici životinja dužni su osigurati provedbu cijepljenja: moraju prikupiti životinje prije dolaska veterinara na gospodarstvo odnosno osigurati da su životinje prije cijepljenja označene. Sve informacije dostupne su i na internetskom stranicama resornog ministarstva.

Inače, bolest plavog jezika opasna je virusna zarazna bolest od koje obolijevaju pretežno preživači. Bolest je dosad potvrđena na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibenske i Vukovarsko srijemske županije te u susjednim zemljama - Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Bolest plavog jezika potvrđena je i na Braču. To je samo jedan od problema s kojim se suočavaju brački stočari koji muku muče i s zbrinjavanjem ovčje vune. Evo što je Ivoni Jakić o tome rekao Mario Gospodnetić, tajnik Udruge uzgajivača domaćih životinja „Vidove gore“, koja od 2005. djeluje na Braču.

Čujmo i zašto je bračka janjetina najkvalitetnija i zašto nema dovoljno bračkog sira! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.