Hrvatski radio

Radio Split

Božićno čestitanje kod nadbiskupa Barišića

20.12.2018.

18:47

Autor: RS, Silvana Burilović Crnov

Božićno čestitanje kod nadbiskupa Barišića

Božićno čestitanje kod nadbiskupa Barišića

Foto: - / -

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana u četvrtak, 20. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, upriličeno je božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti,

 predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika. U ime svećenstva i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije čestitku je nadbiskupu izrazio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Pozdravivši nazočne mons. Vidović je kazao „Godišnja proslava Božića nam pomaže biti više prijatelji, biti više braća i sestre, a u konačnici biti više ljudi. Biti čovjek i ostati čovjek uslijed svih raznolikosti i suprotnosti, fizičkih, obiteljskih, socijalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih, jest imperativ koji nam je zadan upravo Božićem, jer je Bog postao čovjekom.“ Osvrnuo se na dva važna ovogodišnja događaja kojima je poveznica bila tema obitelji. Prvi događaj je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji je održan u Splitu i Solinu u rujnu ove godine. U sklopu spomenutog susreta upriličena je humanitarna akcijaObitelji za najmanje“, kojom su prikupljena sredstva i uručena Klinici za dječju kirurgiju našeg KBC-a, za kupnju potrebnog uređaja. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u Susretu obitelji i koji su pomogli humanitarnu akciju.

Drugi događaj na koji se osvrnuo je potpisivanje ugovora između Splitsko-makarske nadbiskupije i Vlade Republike Hrvatske. Tim je ugovorom Nadbiskupiji ustupljen dio bivše vojarne Dračevac za osnivanje Katoličkog odgojno-obrazovnog centra s dječjim vrtićem koji će imati i posebnu jedinicu za djecu s posebnim potrebama, s osnovnom i srednjom školom te sportsko-rekreativnim sadržajima kao i kuhinjom i menzom koji će služiti i za potrebe korisnika našega Caritasa. „Nadam se da će ovaj centar i konkretni sadržaj za djecu, mlade i obitelji okupiti i ujediniti sve naše snage kako bismo u ovoj plemenitoj nakani uspjeli i to što prije. I ovdje, osim Vladi RH tj. Ministarstvu državne imovine, zahvaljujem Gradu Splitu koji nas je pratio u dosadašnjem procesu. Nastavljajući u ovom tonu podrške obiteljima i, dao Bog, novom demografskom procvatu, nadamo se u idućoj godini otvoriti i nove dječje vrtiće u Trogiru i Makarskoj, oba u sklopu novih pastoralnih centara“, kazao je generalni vikar poželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2019. godinu.

Svoju čestitku izrazio je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasivši najveću moguću poniznost Božjega sina Isusa koji se rodio u štalici na slamici. U tom svjetlu potaknuo je nazočne na ponizno djelovanje i vršenje svojih zadaća i službi. U čestitarskom duhu nastavio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban podsjetivši na Betlehemsko svjetlo mira, koje unosi svjetlo u naše tmine i mir u naše nemire, potaknuvši nazočne da čuvaju to Betlehemsko svjetlo i pronose ga onamo kamo budu išli i djelovali.

Na kraju je svoju čestitku uputio nadbiskup Marin Barišić. Pozdravivši sve nazočne kazao je da je s Božićem usko povezana tema obitelji. „Obitelj je koljevka života, škola ljubavi i prihvaćanja te je istodobno prozor koji je otvoren prema transcendenciji, otajstvu Boga. Obitelj je otvorena s vratima i prema našem društvu“, naglasio je nadbiskup. Govoreći o poteškoćama suvremenih obitelji, prekidu komunikacije zbog „gubitka signala“ i međusobne udaljenosti, naglasio je da „Božić ima snagu povezivanja. On je snažni nebeski signal koji pokriva čitavo područje obiteljskih odnosa, društva i svijeta. Božić uspostavlja pravu komunikaciju između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara, rodbine i susjeda, suprotstavljenih ideologija i podijeljenih strana.“ Kazao je da je Božić ljubav, koja osvjetljava naše tame i daje vizije, umnaža ljubav onih kojih se vole i uspostavlja nove odnose.

Budući da je Božić i vrijeme darivanja, nadbiskup Barišić je potaknuo nazočne da u daru, koji daruju drugima, sebe daruju a ne samo stvari kako bi naša stvarnost bila ljepša, bogatija svetištima a ne skladištima. Zaželio je svima da ovoga Božića priprave svoja srca kako bi postala žive jaslice u kojima će se roditi Bog te da stvaraju uvjete za dostojanstveniji život svakoga čovjeka i zajedno grade bolje društvo, društvo mira i pravednosti, ljubavi i vjernosti.

Po završetku programa čestitanja nadbiskup je sve pozvao na druženje uz domjenak koji su domaćini pripremili u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom u Splitu. Nazočni su u atriju zgrade Ordinarijata razgledali izložbu „Naše božićne jaslice“ splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a dobili su i prigodan dar: šalicu – suvenir Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Božićno čestitanje, kojemu je između ostalih nazočio i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, svojim je pjevanjem uzveličao Komorni zbor bogoslova Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu pod ravnanjem mo. don Ivana Urlića.

Silvana Burilović Crnov

Poslušajmo naglasske iz čestitki gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, župana Blaženka Bobana i nadbiskupa Marina Barišića:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.