Hrvatski radio

Radio Split

Budnicom u Kninu započelo obilježavanje 25. obljetnice Oluje

05.08.2020.

09:04

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Budnicom u Kninu započelo obilježavanje 25. obljetnice Oluje

Budnicom u Kninu započelo obilježavanje 25. obljetnice Oluje

Foto: - / -

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja.

Središnja svečanost održat će se, u nazočnosti cijelog državnog vrha, tradicionalno u Kninu, no ove godine uz epidemiološke mjere i prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.  

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata Oluja počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH). 

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.