Hrvatski radio

Radio Split

Bura prevrće stabla i kontejnere

23.02.2019.

07:55

Autor: Radio Split

Pala fasada u Tijardovićevoj

Pala fasada u Tijardovićevoj

Foto: - / -

Zbog olujne bure tijekom noći na području grada Splita zabilježen je veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, oštećenja prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera i slično.

Jutros u 4 sata na službenoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda na Marjanu zabilježen je udar bure od 176 km/h i to je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Radi se službeno o najjačoj buri još od 14. studenog 2004. a budući da prognostički modeli predviđaju daljnje jačanje bure, moguće je da će subota donijeti najjaču brzinu vjetra ikada izmjerenu u Splitu.

 

Policijski službenici su zajedno s vatrogascima cijelu noć bili na terenu i postupali po dojavama - izvijestili su iz policije.

Zbog jakog vjetra sa zgrade Doma mladih u Splitu odvajaju se i padaju veliki komadi lima, pa se upozoravaju građani da ne idu na  navedeno mjesto, te da u prometu koriste druge cestovne pravce. Ovo se posebno odnosi na Ulicu slobode i dio Mažuranićevog šetališta, kod zgrade HRT-a. 

Sinoć oko 18 sati u ulici Marka Marulića u Solinu, došlo do oštećenje krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi, te su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini.

U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid kojoj prilikom su se u prodavaonici srušile police.  

U Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika palo je stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja.

Oko 5,45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II., zbog jakog udara vjetra, došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, uslijed čega je došlo do curenja goriva. Vatrogasci su na mjestu događaja sanirali onečišćenje. 

Također, evidentirano je i osam požara na otvorenom prostoru, tako je oko 22:20 sati planuo na području Brda u Splitu u kojem je opožareno nisko raslinje i trava. Požar je zahvatio i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

U Makarskoj je oko 23:50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka koji je ugašen u 01:45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Također, tijekom požara policijski službenici su vozila s ceste D-8 preusmjeravali kroz Makarsku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.