Hrvatski radio

Radio Split

Počinje 9. xSTatic festival na Gripama

29.09.2022.

12:34

Autor: xSTatic

9. xSTatic festival 2022

9. xSTatic festival 2022

Foto: xStatic / xSTatic

Ove subote, 1. 10. 2022., počinje deveto izdanje xSTatic festivala! Na Gripama će se okupiti graffitiwriteri, skateri, plesači, košarkaši i svi željni pozitivnog, urbanog đira u Splitu. Ulaz na festivalski program je besplatan, a kreće se od jutra! Graffiti umjetnici kreću u akciju već od 10 sati. Više od 60 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva će pokazati svoje znanje i vještine crtajući do 18.30 sati.

Pero Rančić, jedan od prvih splitskih graffiti umjetnika ususret početku festivala izjavio je: „Veliko mi je zadovoljstvo što se xSTatic, nakon pandemijskog izdanja, vraća u punom sjaju. Ove godine imamo 60+ graffitiistreet-artumjetnika iz cijelog svijeta: USA, Brazil, Kolumbija, Malezija, Švicarska, Njemačka, Slovenija, BiH i naravno, Hrvatska, s posebnim naglaskom na splitsku graffiti scenu. Posebno bih istaknuo kako nam ove godine na xSTatic-u sudjeluje Tea Jurišić, poznata hrvatska streetart umjetnica. Također ove godine, prvi put na službenom line-up-u glavnog programa sudjeluje i nekoliko mladih umjetnika koji su bili polaznici xSTatic graffiti škole, što me posebno veseli. Naravno, uz sav taj bogati graffiti program, ove godine SK Kolo organizira skate natjecanje, te po nekim najavama, kako bi se reklo: sve će gorit'! Imamo opet i All Style Battle, Basket 3vs3, Stand-Up SplickeScene i koncert.“ - zaključuje Pero.

Istovremeno, od 10.00 sati SK Kolo organizira skate radionice za djecu, a od 11.00 počinje i skate natjecanje po uzoru na Game of skate. Za vrijeme cijelog trajanja skate natjecanja, glazbenu podršku pruža KLFM radio. Finale se očekuje u 18.00, a pobjednika se proglašava u 19.30!

Unisport Split, kao organizator ulične košarke, najavljuje početak basket natjecanja 3x3 u 13.00 sati. Natječe se u muškoj i ženskoj konkurenciji, a proglašenje pobjednika će biti u 19.30 sati. Prijave su još uvijek moguće na stranicama Unisporta!

All Style Battle u organizaciji udruge Underground Society kreću s potvrdom prijava od 15.00 sati, a u 15.30 h najavljuju Jam Session. Kvalifikacije su od 16.30 do 17.30 H kad kreću Battles Top 16/8. U 19.00 H će suci pokazati svoje plesne vještine, u 19.30 H ćemo saznati pobjednika All Style Battle-a.

U 19.30 će se proglasiti pobjednici u svim kategorijama, nakon čega kreće večernji dio programa!

Stand-up Splickascena izlazi na pozornicu već u 19.45 h i očekujemo sat vremena dobre zabave i humora. U 20.45 h nastupaju poznata imena hip hop scene - Edo Maajka, Frenkie, Tibor, Not i Limun, Hram, Hopo Ho Beat, P.I.M.P., Lil Bear, Rejo, ali moći će se čuti i mladi, neafirmirani izvođači.

xSTatic se svake godine potrudi ponuditi i nešto novo, što dokazuje i kutak za šišanje za koje je odgovorna ekipa iz Mankaza. Šišanje je humanitarnog karaktera, u dvije smjene od 10.00-13.00 h i od 18.00-24.00 h. Sav prihod od šišanja donirati će se Udruzi sv. Vinka

Paulskog za pomoć mladim ljudima lošijeg imovinskog stanja, za kupovinu osnovnih namirnica, higijenskih potrepština i školskog pribora.

Za ovogodišnji gastro kutak zadužen je eSTebar. xSTatic ima i svoje craftpivo, a u ponudi će se naći i ponešto za vegetarijance!

Ulaz na sav festivalski program je besplatan i svi ste pozvani!

Josip Škiljo o xSTatic festivalu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.