Hrvatski radio

Radio Split

Kabaretska predstava "Momo, ča je život"

23.12.2021.

09:17

Autor: HRT Radio Split

Cabaret "Momo, ča je život"

Cabaret "Momo, ča je život"

Foto: HRT Radio Split / HRT

U povodu 30. obljetnice smrti pjesnika Momčila Popadića, još prošle godine Marijan Nejašmić Banić, Bojan Brajčić i Damir Šarac priredili su kabaretsku predstavu „Momo, ča je život”, koja je predpremijerno, pred malim brojem gledatelja izvedena u Gradskom kazalištu mladih, a prvi put je probno odigrana prošle godine u Berogradu, kaže nam. suautor teksta Damir Šarac:


Damir Šarac

U kabaretu glume i pjevaju glumac HNK-a Split Marijan Nejašmić Banić, redatelj GKM-a Split Bojan Brajčić i student glume Petar Salečić, nisu stand up nego sit dawn komičari koji čitaju izbor iz poezije i proze Momčila Popadića, prepričavaju pet-šest anegdota iz novinarskog života Mome, koji je bio i suradnikom Radio Splita, te uz dvije gitare, skladno pjevajući njegove antologijske pjesme koje su uglazbili Zdenko Runjić i Rajko Dujmić. Marijan Nejašmić Banić briljira u tumačenju osoba iz Popadićevih reportaža, primjerice o povratku iseljenika iz Amerike u Ugljane, savjetima za pravljenje muške djece u Kaštelama, a osobito u receptima jedne fetive Šegvićke, rođene Piplović. 

Predstava je nastala u produkciji Kazališne družine Ritam igre i Udruge Asti sto, uz potporu Grada Splita i Slobodne Dalmacije.

Ova pitka priča o povratku u Popadićev zavičaj, Blato na Korčuli, jamačno će se zabaviti i nasmijati gledatelje i mogla bi poslužiti kao primjer kako oživjeti splitsku kabaretsku scenu (po istom receptu bi se dala napraviti i predstava od tekstova i pjesama Tome Bebića, Arsena Dedića, Jakše Fiamenga...

Pogledajmo bis dodatak predstave u kojoj glumački trojac pjeva hajdučku himnu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.