Hrvatski radio

Radio Split

Čišćenje kaštelanskog podmorja

31.05.2015.

15:55

Autor: Radio Split, HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološka akcija Čista Kaštela, u kojoj je oko 140 ronilaca i vatrogasaca iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore čistilo morsko dno od smeća u dužini oko 20 kilometara na području svih sedam Kaštela, održana je u sklopu četvorodnevnog stručnog skupa o ronjenju u vatrogastvu Kaštela 2015.

U akciji čišćenja kaštelanskog podmorja sudjelovalo je i više od 100 Kaštelana, koji su sa svojim plovilima odvozili na obalu smeće koje su ronioci prikupili na morskom dnu.
Ekološka akcija Čista Kaštela je najsveobuhvatnija akcija čišćenja morskog dna u Kaštelanskom zaljevu nakon Domovinskog rata, rekao je zapovjednik vatrogasne zajednice Kaštela Milivoj Taslak.
U višesatnoj akciji ronioci su ronili na dubinu i do 30 metara i na morskom dnu pronalazili bačene metalne predmete, dijelove namještaja i boce. Također su pronašli i pakiranje od 24 metka za samokres te eksplozivnu napravu, o čemu je obaviještena policija.
Ovom ekološkom akcijom želimo naše podmorje učiniti što čistijim i privlačnijim za turiste i ugodnijim za život Kaštelana, istaknuo je Taslak.
Objasnio je kako su za četvordnevnog stručnog skupa o ronjenju u vatrogastvu Kaštela 2015, koji završava u nedjelju u poslijepodnevnim satima, razmijenjena iskustva o sudjelovanju vatrogasaca u ronilačkim aktivnostima, te je na tu temu održano više prezentacija, predavanja i rasprava. Naglasio je kako se raspravljalo i o potrebi uvođenja pravilnika u Hrvatskoj kako bi se objedinila djelatnost vatrogasac/ronilac.
Dodao je kako je među 140 ronilaca koji su u nedjelju čistili Kaštelansko podmorje od smeća bilo čak 80 vatrogasaca koji su već osposobljeni i za ronjenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.