Hrvatski radio

Radio Split

Čuvajte se krađa i internetskih prijevara

26.07.2022.

11:10

Autor: PU Splitsko-dalmatinska

Policijska traka

Policijska traka

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena je prijevara, dvije prijetnje, tjelesna ozljeda, računalna prijevara, razbojništvo, oštećenja tuđe stvari, dvije utaje, teška krađa i osam krađa a na cestama petnaest prometnih nesreća od kojih je osam s materijalnom štetom. Jedna osoba je teže i osam je lakše ozlijeđeno.

Računalna prijevara

Jučer je zaprimljena prijava 20-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl pri tom tražeći podatke o bankovnoj kartici radi uplate. Kada je 20-godišnjak dao svoje bankovne kartice ubrzo je shvatio da je nepoznata osoba iskoristila te podatke, s obzirom da mu je s računa podignut novac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na poveznicama: Europolovim savjetima za sigurniji internet i Internet prijevare.

Razbojništvo

Jučer, tijekom večeri, u Solinu na ulici je nepoznata osoba prišla maloljetniku i fizički ga napala i otuđila mu novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.