Hrvatski radio

Radio Split

Cvijeće na spomen ploču hrvatskim narodnjacima

28.10.2018.

11:37

Autor: Zoran Vukičević

Cvijeće na spomen ploču hrvatskim narodnjacima

Cvijeće na spomen ploču hrvatskim narodnjacima

Foto: - / -

Splitski gradonačelnik Ando Krstulović Opara u pratnji dijela gradskih vijećnika položio je danas na splitskom groblju Lovrinac cvijeće na grobove istaknutih splitskih gradonačelnika, a potom i na Spomen-ploču na kući Pavlović,

današnjoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, gdje je izabrana prva hrvatska općinska uprava u Splitu.

Spomen je to na 1882. godinu kada je na današnji dan i mjesto gdje je izabrana prva hrvatska općinska uprava u Splitu - istaknuo je Opara.
 

Program u ponedjeljak, 29. listopada

Na svečanoj akademiju u Muzeju grada Splita, u ponedjeljak 29. listopada s početkom u 19:00 sati, biti će promovirana publikacija "Spomenica povodom 135. obljetnice pohrvaćenja splitske Općine". Spomenica je tiskana u nakladništvu Društva prijatelja kulturne baštine Split i Muzeja grada Splita i promovirat će je izv. prof. dr. sc. Mladenko Domazet sa Filozofskog fakulteta u Splitu. Ova publikacije je još jedan doprinos znanstvenoj valorizaciji veličanstvene pobjede Narodne stranke na izborima za splitsko Općinsko vijeće 1882. godine. Autori radova u Spomenici su: Andro Krstulović Opara, Ante Rendić-Miočević, akademik Nenad Cambj, dr. sc. Stanko Piplović, dr. sc. Katja Marasović, mr. sc. Tea Blagaić Januška, Branka Despotušić i Marijan Čipčić, koji je ujedno i urednik izdanja. Na svečanoj akademiji će biti izložena povijesna zastava pohrvaćene splitske Općine iz 1882. godine, koja se čuva u fundusu Muzeja grada Splita. Akademiju će svojim nastupom oplemeniti učenici Glazbene škole Josipa Hatzea. Spomenica se može kupiti na recepciji Muzeja grada Splita po cijeni od 50 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.