Hrvatski radio

Radio Split

Denis Špadina: Cikloturizam je sjajna ponuda u turističkoj sezoni

29.03.2022.

15:54

Autor: Denis Šabić

Denis Špadina

Denis Špadina

Foto: Denis Šabić / HRT Radio Split

Potražnja za sadržajima koje nudi aktivni turizam rastu iz dana u dan, a i ponuda je sve bogatija. Domaći i strani gosti sve više se okreću prirodi, pa nove pješačke i biciklističke staze u hrvatskim destinacijama sve su brojnije.

Denis Špadina

Denis Špadina

Foto: Denias Šabić / HRT Radio Split

Iako su sunce i more još uvijek visoko na listi zahtjeva brojnih turista, dio njih traži nešto više. Neke turističke zajednice prepoznale su zahtjeve koje donosi “novo normalno” vrijeme i prije ove sezone započele s pripremama. Cikloturizam i drugi oblici korištenja bicikala u turizmu spadaju u rastuće oblike turističkih aktivnosti. Procjenjuje se da će u europskim okvirima udio putovanja tijekom kojih je vožnja bicikala glavna aktivnost ili je bicikl glavno prijevozno sredstvo porasti u idućih desetak godina više od deset posto, a još je značajniji tržišni segment onih kojima je tijekom odmora vožnja biciklom važna dodatna aktivnost. Iz toga proizlazi da cikloturizam predstavlja jedan od turističkih proizvoda s najvećom perspektivom razvoja. Trenutno u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji ima preko 500 cikloturista iz nekoliko europskih zemalja jer je njihova sezona započela u ožujku, a potrajat će do kraja listopada kazao nam je  prvi biciklist županije gosp.Špadina. Zanimljive informacije o cikolturizmu i koliko novca možemo povući u razdoblju do 2026 iz EU fondova u priči s predsjednikom biciklističkog saveza SDŽ Denisom Špadinom.

Denis Špadina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.