Hrvatski radio

Radio Split

Dalmatinske žene su u tranziciji postale moderne

21.10.2015.

13:33

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Split te Hrvatskoga sociološkog društva i zagrebačke nakladničke kuće Jesenski i Turk, u splitskom HNK-u predstavljena je knjiga Pomak prema modernosti splitske sociologinje i profesorice Inge Tomić-Koludrović.

Ovo je osma knjiga koju je objavila dr. sc. Inga Tomić-Koludrović (neke i sa suradnicima), koja je doktorirala sociologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Dobila je i Fulbrightovu stipendiju te je predavala i na sveučilištu u Bostonu (SAD). Od 1994. do 2014. je predavala na zadarskom Sveučilištu, gdje je 2007. dobila i Rektorovu nagradu. Od prošle godine radi u splitskom centru Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Bila je i predsjednica Hrvatskog sociloškog društva.

U svojoj studiji, na kojoj je radila devet godina, i za koju je nekoliko poglavlja pisala dr. sc. Željka Zdravković, autorica Inga Tomić-Koludrović je interpretirala novije sociologijske teorije i teoriju strukturacije roda.

O knjizi su govorili dr. sc. Ivan Rogić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb), dr. sc. Jasminka Lažnjak, predsjednica Hrvatskog sociološkog društva, dr. sc. Rebeka Anić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, centar Split) te urednik knjige mr. sc. Mirko Petrić s Filozofskog fakulteta Split.

To će biti referentna studija na koju će se mnogi pozivati jer donosi niz zanimljivih pogleda na razvoj položaja žena u nas, koji nije sagledavan samo iz užeg kuta feminizma već šireg društvenog konteksta uloge žene u obitelji i društvu u postsocijalističkom tranzicijskom razdoblju u proteklih tridesetak godina, kada su žene imale čak i trostruko opterećenje radom (posao, obitelj, siva zona) – rečeno je na predstavljanju.

Autorica je u vrlo kompleksnoj analizi pridodala i postavke teorije strukturacije roda, te je predstavila četiri tipa žena u našem društvu: predmoderne, tradicionalne, neodlučno moderne i prijelazno refleksivene, s time da žene u Dalmaciji, za razliku od onih u Slavoniji, imaju dosta odlika modernosti.

U razgovoru s Mladenom Vukovićem, autorica o svojoj knjizi i sociološkim istraživanjima kaže:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.