Hrvatski radio

Radio Split

Dan državnosti Republike Hrvatske

24.06.2015.

16:19

Autor: Vedrana Dedić, Mirjana Maroević, Ana Krolo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca pred Središnjim križem i na Groblju branitelja na Lovrincu, te svečanom zajedničkom sjednicom Županijske skupštine i Gradskoga vijeća, u Splitu je danas obilježen Dan državnosti u spomen na 25. lipnja 1991, dan kada je Hrvatski sabor proglasio samostalnost Hrvatske. Okupljenim vijećnicima, te predstavnicima braniteljskih predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HRM-a, Sveučilišta, konzularnog zbora i nacionalnih manjina, na svečanoj sjednici u Vili Dalmaciji obratili su se predsjednici skupštine i vijeća, te gradonačelnik i župan. Izvjestit će Vedrana Dedić.

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

 

Tim povodom, u utorak, 23. lipnja, tu obljetnicu zajednički su obilježili splitski Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Slovensko kulturno društvo Triglav iz Splita. Evo što je tom prigodom rekao akademik Davorni Rudolf, koji je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

 

A građani i danas iskazuju svoje zadovoljstvo i nezadovoljno državnom politikom, smjerom u kojem ide naša zemlja, a mnogi ni ne razlikuju Dan neovisnosti i Dan državnosti. Što za njih predstavlja današnji praznik, što priželjkuju svojoj zemlji i što bi promijenili, ispitala je Ana Krolo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.