Hrvatski radio

Radio Split

Dan ekološkog duga

13.08.2015.

12:25

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

je dan kada godišnja potrošnja čovječanstva u odnosu na prirodu prekorači ono što Zemlja može regenerirati u toj godini, a s današnjim smo danom potrošili sve resurse koje nam planet pruža, upozorava Global Footprint Network.

Global Footprint Network je neprofitna organizacija čija je vizija svijet u kojem svi ljudi žive dobro u skladu s dobrima prirode i zato se zalaže za određena ograničenja jer smo sve siromašniji zbog nerazumne "potrošnje" prirode. Posljedice ekološke potrošnje postaju sve očiglednije, a javljaju se u vidu ogoljavanja šuma, suša, nedostatka svježe vode, erozije tla, gubitka biološke raznolikosti i nagomilavanja ugljičnog dioksida u atmosferi. Dan ekološkog duga svake se godine pomiče unaprijed – 2000. godine bio je početkom listopada dok ove godine pada već na 13. kolovoza.

Mreža za globalni ekološki otisak u svom izvještaju navodi i Hrvatsku kao zemlju koja živi na kredit, trošeći 1,2 dijela zemlje, umjesto jedne u kojoj živimo...

Više na www.overshootday.org.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.